Arama

Vantrilok Nedir?

Güncelleme: 5 Haziran 2013 Gösterim: 8.336 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
30 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Vantrilok
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
Alıntı
TDK adlı kullanıcıdan alıntı

sıfat (l ince okunur) Fransızca ventrilogue
Karnından konuşan
.

Vantrilok, konuşurken sesin başka yer­den geldiği izlenimini verebilen kişiye denir. "Vantrilok" sözcüğü, Latince'de "karın" an­lamına gelen venter ve "konuşmak" anlamına gelen loqui sözcüklerinden türetilmiştir. Ro­malı oyuncular sözcüklerin karından geldiğini sanıyorlardı.
Gerçekte vantrilok sözcüklerini normal bir biçimde oluşturur. Ama, soluğunu yavaş ya­vaş verirken ses telleri arasındaki boşluğu daraltarak seslerin boğuk çıkmasını sağlar. Konuşurken ağzını elinden geldiğince az açıp dilini geri çeker ve yalnızca dilinin ucunu kullanır. Aynı zamanda dudaklarını oynatma-maya çalışır. Dudakların kıpırdamaması, do­ğal olarak özellikle "b", "m" ve "p" gibi ünsüz seslerin söylenmesini güçleştirir.
19. yüzyılın sonlarına kadar vantriloklar çatı ya da bacadaki biriyle konuşuyormuş gibi yapar, izleyicilerin dikkatini başka yere çek­meye çalışırlardı.
Günümüzde vantriloklar genellikle başı ve dudakları oynayan hareketli kuklalar kulla­nır. İzleyicilerin kuklanın konuşamadığını bil­mesi gösteriye inandırıcılık ve basan sağlar. Bunun için vantrilok kendisine eşlik eden kuklası ile konuşur. Gösterinin başarısı, van­triloğun yaratısı olan kuklanın kişiliğinin güç­lü olmasına bağlıdır. Kendi sesini tekdüze ve yumuşak bir tonda tutan vantrilok, hareketle­rini de olabildiğince kısıtlar. Gösteri sırasında kuklayı her zaman daha yüksek sesle konuş­turup abartılı hareketler yaptırır. Bütün bun­lar izleyicinin dikkatini vantriloğun ağzından uzaklaştırıp kuklaya yöneltmek amacıyladır.
Eski Yunanlı ve Mısırlılar bu biçimde konuşmayı biliyorlardı. Mısırlı ve Yunanlı rahiplerin ve rahibelerin bazen böyle konuşa­rak, çevrelerindekileri tanrılarla ilişkiye geç­tiklerine inandırmaya çalıştıkları, gelecekten haber vererek kâhinlik yaptıkları sanılmakta­dır. Afrika'da yaşayan Zulu ve Maori kabileleri ile Eskimolar arasında da pek çok vantrilok olduğu bilinmektedir.
Doğada ise, birbirlerini ya da insan sesleri­ni taklit eden muhabbetkuşu ve papağan gibi bazı kuşların bir çeşit vantrilok olduğu söyle­nebilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
5 Haziran 2013       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Vantrilog

Sponsorlu Bağlantılar
Gösteri amacıyla konuşurken sesinin kendinden uzak bir yerden geldiği izlenimini veren kişi. Avrupa’da gösteri yapan ilk vantriloglar 16. yüzyılda Fransa Kralı I. François’nın uşağı olan Louis Barbant ve 17. yüzyılda İngiltere kralı I. Charles’ın vantriloğu olan Henry King’ti. Ancak vantrilogların kökeni çok eskilere dayanır. Mısır ve İbranîlerde vantriloglar olduğu ve daha da eski dönemlerde vantrilog rahiplerin bulunduğu ve bazı efsanelerdeki konuşan taşların ya da heykellerin kaynağının bunlar olduğu düşünülür.

Önceleri karınlarından konuştukları sanıldığından vantrilog kelimesi Lâtince karından konuşan anlamına gelmektedir ancak sözcüklerin biçimlenme mekanizması normaldir.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

26 Haziran 2015 / Misafir Soru-Cevap