Arama

Oba Nedir?

Güncelleme: 16 Aralık 2015 Gösterim: 3.593 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
31 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Oba

Sponsorlu Bağlantılar
isim

1 .
Göçebelerin konak yeri:
"Yarın daha gün ışımadan kovduracağım onları obadan."- Y. Kemal.
2 . Bu yerde konaklayan göçebe halk veya aile:
"Dayısı, amcası dâhil, obadan, oymaktan kimse dünür gitmeye gönüllü değildir."- T. Buğra.
3 . Genellikle bölmeli göçebe çadırı.

Birleşik Sözler
  • obabaşı

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
31 Mayıs 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Oba
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Oba, çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluğa, çadır halkına verilen addır.
Oba, Oğuzca bir kelime olan oba'nın Divân-ı Lügati't-Türk'te kabile anlamına geldiği belirtilir. İslamiyet'ten sonra Oğuzlar, oba kelimesini boydan daha küçük şube anlamında kullandılar. 15. ve 16. yüzyıl Osmanlı tahrir defterlerinde oba, cemaat adını aldı. Genellikle boylara bağlı olan cemaatlerin (oba) oturdukları yere yurd denir. Bugün, Anadolu'da oba kelimesi göçebelerin aileleri, göçebe çadırları, çadırların bulunduğu yer anlamında kullanılır ve beş-altı çadırdan ibaret bir göçebe ailesine de oba denir. Kırım, Anadolu ve Uygur Türkçesinde göçebe çadırı, çadırda yaşayan aile; Azeri Türkçesinde taştan yapılan çoban kulübesi; Kırgızca'da tepe, toprak yığını, Türkmencede köy, Sagay Türkçesinde nezir adamak için yol kenarında yığılı taş yığınından ibaret tepecik, müfreze, karakol mevkii anlamlarına gelir.
Etnografik araştırmalara göre, bugün eski Türk dininin basit bir şeklini sürdüren Altay, Yenisey ve Urenha-Tuba Türklerinde "oba" veya "obo"lar kutsal sayılır. Bunların inanışlarına göre bu "obo"larda kabileyi koruyan ruhlar veya "yer-su" tanrıları bulunur. Genellikle bu obalar, dağ tepelerinde, ırmak boylarında, yol üzerinde bulunur. Urenha-Tuba Türkleri bugün oba-tagir (oba ayini) yaparlar; ayinin yapıldığı yer suni bir tepeden ibarettir ve "oba" adını alır. Bugün Türk kültürünün etkisi altında kalan Mançular'da "obo" kelimesi tepe anlamına gelir. Eski Türk dininin kalıntılarından olan obo (oba) kültü, İslamiyeti kabul eden Türkler arasında da bir süre devam etti.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Aralık 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
OBA a.
1. Göçebe halkı, çadır halkı.
2. Göçebelerin bir süre için konakladığı yer.
3. Genellikle bölmeli, büyük ve uzun göçebe çadırı.

—Coğ. Anadolu'da, özellikle D. Karadeniz dağlannın yüksek kesimlerinde yaygın geçici kırsal yerleşme. (Yaz mevsiminde sürüleriyle birlikte yaylaya çıkanların hayvanlarının ve kısmen kendilerinin barındığı çoğunlukla basit, taş yapı kümelerinden meydana gelir.)

—izcilik. En az altı, en çok sekiz kişiden oluşan en küçük izci kuruluşu.

—ANSİKL. Tar. Oğuzlar, İslamlıktan sonra, “oba" sözcüğünü boya bağlı bir kol anlamında kullandılar. Obanın oturduğu yere de genellikle “yurt" denirdi. Ayrıca, 5 -6 çadırdan oluşan bir göçebe ailesi de "oba" adıyla anılırdı. Ancak, sözcük Kırım, Anadolu, Uygur Türkleri’nde göçebe çadırı ve bu çadırda yaşayan aile; Azeriler’de taştan yapılmış çoban kulübesi; Kırgızlar'da tepe ya da toprak yığını; Sagaylar’da adak adanan tepe biçiminde taş yığını gibi değişik anlamlarda kullanıldı. Bugün eski türk dininin (şamanlık) basit inançlarını sürdüren kimi Altay, Yenisey ve Urenha-TubaTürkleri'nde obalarda kabileyi koruyan ruhlar ya da yer ve su tanrılarının bulunduğuna inanıldığı için, oba ya da Mançular’ın "obo" dedikleri bu barınaklar kutsal sayılır. Genellikle dağ tepelerinde, yol kenarlarında ve akarsu boylarında yer alan obaların çevresinde Uren- ha-Tuba Türkleri ve eski türk kültürünün etkisi altında kalmış olan Mançular "oba-ta- gir" (oba ayini) yaparlar. İslamlığı benimseyen türk boyları arasında da bir süre devam eden bu oba kültü, daha sonra yeni dinin giderek güç kazanması üzerine tam anlamıyla unutuldu.

OBA a. Tar. Benin krallığı'nda, hem siyasal, hem dini önder olan krala verilen ad.

OBA (yun. söze.). Dor ülkesinin toplumsal örgütlenmesinde birçok komai'nin, yani köyün, sitenin (polis) temel hücrelerinden biriyle birleşmesinden oluşan yerel kabile. Sparta vatandaşları oturdukları yere göre 5 oba’dan birine bağlıydılar. Obagi, Nijerya'da petrol yatağı.

Kaynak: Büyük Larousse