PEÇETE a. (ital. pezzetta, yun. petseta' dan).
1. Yemek sırasında giysileri korumaya ve ağzı silmeye yarayan tek kişilik dörtgen bez ya da kâğıt. (Bk. ansikl. böl.)
2. Peçete halkası, peçeteleri tutturmaya yarayan metalden, kemikten, plastikten vb. halka. || Çay peçetesi, çay sofrasında kullanılan, yemek peçetesinden küçük, genellikle süslü peçete. || KSğıt peçete, kâğıttan yapılan ve bir kez kullanıldıktan sonra atılan peçete.
—Sağl. kor. Makyaj silme peçetesi, makyajı temizlemek için kullanılan ve katları arasında pamuğumsu bir selüloz tabakası bulunan dörtköşe bez parçası.
—ANSİKL. Türkiye’de, Tanzimat dönemine değin sofralarda peçete olarak yağlık, peşkir denen işlemeli bezler kullanıldı. Yağlıklar, genellikle ketenden yapılır ve üzeri işlemeli olurdu. Peşkiri sofraya oturanların tümü dizlerine alır, ellerini ve ağızlarını buna silerlerdi. Peşkirler dar enli ve uzun parçalar halinde dokunur, üzeri çeşitli biçimlerde işlenirdi. Batı etkisinin yoğunlaştığı Tanzimat döneminden sonra yer sofrasının yerini yavaş yavaş masa almaya başladı; masa örtüsü ve peçete kullanıldı. Kâğıt sanayisinin-gelişmesiyle günlük yaşamda kumaş peçetelerin yerini kâğıt peçeteler aldı.
Kaynak: Büyük Larousse