Ziyaretçi
MÜTEFERRİKA
a (ar. müteferrikten müteferrika). Esk.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Önceden belli olmayan harcamalar için ayrılan para; bunları karşılamaya ayrılan ödenek: Mebaligi müteferrika, masarıfi müteferrika.
3. Güvenlik kuvvetlerinde farklı suçlardan gözaltına alınanların ilgili birimlere gönderilmeden önce bulunduruldukları bölüm.
—Kur. tar. Osmanlı devletinde hademe sınıfından olan ve çeşitli hizmetlerde kullanılan görevli. (Bk. ansikl. böl.)
- Müteferrika başı, saray ya da hünkâr müteferrikalarının amiri.
- Müteferrika-i solakan, Yeniçeri ocağı’na bağlı solakların hizmetine bakan görevli.
Ancak, aralarında vezir varsa, ona öncelik tanınırdı. Kesin olmayan müteferrika sayısı, padişahın isteğine göre artar ya da eksilirdi. Ulufelerini küçük ruznamçeciden alan müteferrikaların yevmiyeleri 60 ile 100 akçe arasında değişirdi. Bunlar tören ve alaylarda başlarına mücevveze (üstü bombeli bir çeşit kavuk), sırtlarına atlas üst ya da erkân kürkü giyerlerdi. Hükümdar dışarı çıktığı ya da cuma namazına gittiği zaman, müteferrikalar onun önünde yürürlerdi. Padişahla birlikte sefere çıktıklarında Enderun hâzinesinin ve saltanat sancaklarının korunması bunlara bırakılırdı. Ulufeli müteferrikalar da yalnız padişah tuğlarının korunmasıyla görevlendirilirdi. Müteferrikalar sefer sırasında zırh, tolga, sorguç ve kolçak kuşanırlardı. Müteferrikalık Tanzimat’tan sonra kaldırıldı.
Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 17 Şubat 2017 20:15
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.