Arama

Piliç Nedir?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 5 Aralık 2015 Gösterim: 3.789 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
12 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Piliç -ci
TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

isim
1 .
Tavuğun küçüğü, erginleşmemiş tavuk veya horoz.

2 .
(argo) Genç, güzel ve alımlı kız veya kadın.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Aralık 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PİLİÇ a
1. Tavuğun küçüğü, genci.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Cinsel olgunluğa ulaşmamış erkek ya da dişi tavuk.
3. Eti için üretilen tavuk. (Bk. ansikl. böl.)
4. Piliç gibi, sevimli, güzel genç kız için söylenir (arg ).

—Kırs. inş. Piliç ya da yarka kümesi, toplu üretim için civcivlerin ilk sekiz ila on hafta süresince yetiştirildikleri kümes.

—ANSİKL. Et için üretilen piliçlerin başlıca özelliği hızlı büyümedir. Bu hayvanlar ağır ya da yarı ağır damızlık tavuklarla ağır horozlardan elde edilir. Islah çalışmaları sayesinde, canlı ağırlık 7 haftalık (kesim çağı) bir piliçte 2 kg'a ulaşır.’Yem tüketim indisi, yani 1 kg canlı ağırlık kazandırmak için gerekli besin miktarı 2 kg dolayındadır.
Civcivler, toprak üstünde 1 m2'ye 15 tane hesabıyla piliç kümeslerinde yetiştirilir. Dört haftalığa kadar ve küspe ayçiçeği temel alınarak, bunlara çeşitli vitaminler ve madensel maddeler, hatta hayvan yağı (içyağı) eklenerek hazırlanmış protein (°/o 22-23) ve enerji bakımından zengin (kg başına 3 100 - 3 200 kilokalori) yemle beslenirler. 4. haftadan 7. haftanın sonuna kadar enerji bakımından öncekine göre daha zengin (kg başına 3 200 - 3 300 kilokalori), fakat proteinden az zengin (°/o 20) bir yem yer. Bu özellikler tahılların oranı artırılıp küspelerin oranı azaltılarak elde edilir Birinci devre süresince kümeslerin sıcaklığı 25-27 °C olmalıdır. Son devrede ısıtma azaltılır ya da tamamen kesilir.
Piliçlerde görülen hastalıkların çoğu asalak hastalıkları, özellikle koksıdıyozlardır.

—Mutf. Piliç ızgara, kızartma, buğulama, haşlama olarak ya da kâğıtta pişirilir. Yahnisi, güveci, şişi, dolması da olur, iyi bir pilicin eti gevrek ve yumuşaktır. Pilicin taze olduğu, göğsünün iki yanından bastırıldığında göğüs kemiğinin etten ayrılmasından, derisinin düz ve beyaz oluşundan, kuyruk çıkıntısının beyaz ya da hafif pembe renginden anlaşılabilir. Üzerinde sırta değin uzanan bir yağ topağı bulunur.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

18 Ocak 2012 / britneyspears99 Taslak Konular
12 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri