Arama

Rıhtım Nedir?

Güncelleme: 23 Kasım 2015 Gösterim: 10.885 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
15 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Rıhtım

Sponsorlu Bağlantılar
isim Farsça r³¬tim

Bir akarsu veya deniz kıyısında doldurularak yapılmış, gemilerin indirme bindirme veya yükleme boşaltma yapabileceği yer:
"Önce rıhtımda acı bir insan çığlığı koptu, sonra hıçkırıklarla gözyaşları kaldı rıhtımda."- Halikarnas Balıkçısı.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Kasım 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
RIHTIM a. (fars. rıtjtım)
1. Gemilerin yanaşmasına, yolcuları indirmesine ya da bindirmesine, yükleme ya da boşaltma yapmasına yarayan, bir limanın ya da bir su yolunun kıyısında yapılan inşaat (Bk. ansikl böl)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Rıhtım duvarı, bir su yolunun ya da bir limanın kıyısına betondan yapılmış düşey kaplama

—Inş Rıhtım merdiveni, su kenarına kadar inmeyi sağlayan, duvar kalınlığı boyunca düzenlenmiş basamak dizisi ya da eğim

-Verg. huk. Rıhtım resmi, yabancı ülkelerden Türkiye'ye denizyoluyla getirilen dışalım mallarından alınan vergi. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Umanlarda, rıhtımların iki işlevi vardır: bir yandan, yanaşma ve hare ket manevraları için gemilere yeterli koşulları hazırlamak, limanda kaldığı süre içinde gemiler n güvenliğini sağlamak, yo(cu indirme ya da bindirme işlemlerinin en iyi biçimde ve en kısa zamanda yapılması rıa olanak '/ermek; öte yandan, dolgu toprak üzerindeki ağırlıkları göz önüne alarak, dolgu toprak düzeyi ile dibin düzeyi arasındaki toprağı tahkim etmek.
yanaşma yüzeyi, hem de tahkimat duvarı olarak kullanılır; yapı genellikle kendi aralarında birbirine bağlanmış büyük boyutlu beton bloklardan ya da olabildiğince yoğun malzemeyle safralanmış metal palplanşlı tahliyelerden oluşur. Parçalı mesnetli rıhtım, dolgu toprağın şevini ka playan taşlarla örülmüş bir su yolunun üzerine kurulur; tabliyey .tşıvan bu mesnetler dikey ya da eğik kazıklardan ya da kazıklar üzerine oturmuş kolonlardan oluşabilir. Rıhtımın tipi ne olursa olsun, gemiye hasar vermemesi için yanaşma yüzeyi usturmaçalarla donatılmalıdır.

--Verg huk. 20 ocak 1967 tarihli ve 827 sayılı Rıhtım resmi kanunu'na göre, Türkiye'ce denizyoluyla dışalımı yapılan mallardan, değer esasına göre dışalımdan alınan istihsal vergisi uygulananların bu verginin matrahı üzerinden; ölçü esasına göre dışalımdan alınan istihsal vergisi uygulananların. bu verginin matrahının gümrük kıymeti üzerinden; dışalımda istihsal vergisi uygulanmayanların ise CİF değeri üzerinden % 5 oranında rıhtım res mı alınır Bakanlar kurulu, resmin oranını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

15 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri