Arama

Rozet Nedir?

Güncelleme: 26 Kasım 2015 Gösterim: 5.526 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
15 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Rozet

Sponsorlu Bağlantılar
isim Fransızca rosette

1 .
Yakaya takılmak için çeşitli biçimlerde yapılan, bir kuruluşun sembolü sayılacak genellikle küçük metal nesne:
"Bir süs bir rozet gibi yakasına iliştirmiştir."- S. F. Abasıyanık.
2 . Musluğun, gizli döşenmiş boruya vidalandığı yerin çirkin görünüşünü kapatmak amacıyla kullanılan nikel veya krom kaplanmış çember biçimli sac parça.
3 .
Kapı kolunun altına monte edilen metal parça.

4 .
(bitki bilimi) Güney Anadolu sahillerinde yetişen, pembe ve beyaz çiçekleri olan süs bitkisi.


X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Kasım 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ROZET, -ti a. (fr. rosette, küçük gül'den).
1. Üzerinde bir kimsenin, bağlı olduğu grup ya da kuruluşun amblemi bulunan ve yakaya takılmak üzere yapılmış küçük metal nesne: Tıp fakültesi rozeti. Parti rozeti.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Üzerinde bir kuruluşun amblemi bulunan ve onu tanıtmak ya da bir gelir sağlamak amacıyla anma günleri ya da bayramlarda yakaya iğnelenen küçük kâğıt nesne: Çocuk esirgeme kurumu rozeti.

—Ask Şerit rozet. Türk silahlı kuvvetleri mensuplarının göğüslerine taktıkları başarı ve hizmet simgesi. (Üzerinde başarı ve hizmete ilişkin şekiller bulunan renkli kumaş geçirilmiş 1 x3,5 cm boyutlarındaki levhalardan oluşur. "Başarı şerit rozetleri", "övünç şerit rozetleri”, "komutanlık şerit rozetleri” olmak üzere üç çeşittir.)

—Bağışıkbil. ve Hematol. Rozet testi ya da rozet oluşturan hücreler testi, allojen alyuvarların (rozetin taçyaprakları) bazı akyuvarların ve makrofajların sitoplazma zarına yapışmasından meydana gelen in vitro görüntü.

—Bitki patol. Düğüm aralarının önemli ölçüde kısalması yüzünden bitkinin yerde yaygın bir görünüm almasına neden olan bitki hastalıkları belirtisi. (Buğday, zambak, yerfıstığı rozetleri virüs hastalıklarıdır; elma ağacında çinko eksikliği, bazı dallarda düğümler arasında kısalmaya neden olur.)

—Bot. Rozet yaprak, kökboynundan çıkarak çepeçevre yerde yayılan yapraklar; yosunlarda sapın ucunda bulunan küçük yaprak demeti.

—Kilitç. Bir kapının ters tarafına ya da kilidin her iki yanına konulan ve ortasında, kol için mil takmaya yarayan yuvarlak bir delik bulunan küçük madeni levha.

—Süslem. sant. GÜLÇE'nin eşanlamlısı.

—Teknol. Musluğun, duvar içindeki boruya geçirilmesinden önce, çirkin görünüşünü kapamak amacıyla konan nikel ya dâ krom kaplı çember biçimindeki ortası delik parça.



Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

23 Şubat 2010 / Misafir Uzay Bilimleri
15 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri