Arama

Taraklama Nedir?

Güncelleme: 19 Temmuz 2015 Gösterim: 1.773 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
17 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Taraklama

Sponsorlu Bağlantılar
isim

1 .
Taraklamak işi.

2 .
Bağ bahçe işlerinde taşları tarakla toplama, ayıklama:
"Kuru ot taraklama makinesi."- .
3 . (sıfat) Taşçı tarağı ile yapılan.
4 .
(denizcilik) Ağaç gemilerde kaplamaların zedelenmesi durumunda, içeriye su girmemesi için omuzluktan su düzeyine kadar ıskarmozlar arasına uyumlu olarak yerleştirilen, ağaçtan yapılan pekiştirme.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Temmuz 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TARAKLAMA a Taraklamak işi.

Sponsorlu Bağlantılar
—Denizbil. Bir kepçe aracılığıyla deniz dibinden örnek alma (eylemi ve sonucu). [Taraklama, bilimsel (yerbilimsel inceleme), teknolojik (canlı ya da mineral kaynaklarının işlenmesi) ya da deniz ulaşımı (koşulların iyileştirilmesi) amaçlarıyla gerçekleştirilir]

—Denize. Ağaç gemilerin dış kaplamaları zedelendiğinde, içeri su girmemesi için omuzluklardan su kesimine kadar ıskarmozlar arasına ağaç takviye parçaları yerleştirme. (ISKARMOZ TARAKLAMASI da denir) || Taraklama takozu, taraklama işleminde kullanılan dört köşe takoz.

—El sant. Halıcılıkta, ilme ipliği olarak kullanılacak yünü iplik haline getirmeden önce lif lif ayırma. (Ditme de denir.)

—Inş. Kaba taraklama, bir duvarı, taşlar kaba görünümlerini koruyacak biçimde işleme.

—Tekst. Dokuma tezgâhı üzerinde bir kumaşın enini ayarlamak ve çözgü ipliklerini belirli bir şekilde ayırmak için, çözgüleri belli bir desene göre dokuma tarağından geçirme. || Tekstil maddelerinin liflerini açmaya, düğürhlerini çözmeye, lifleri birbirlerinden ayırarak düzeltmeye ve koşut hale getirip temizlemeye dayanan işlem.

♦ sıf. Taşçı tarağıyla yapılmış olan.

Kaynak: Büyük Larousse