ÜRÜN a.
1. Doğanın herhangi bir etkinliğinden meydana gelen şey; mahsûl: Deniz ürünleri. Toprak ürünleri.
2. Herhangi bir eylemden, bir durumdan ortaya çıkan şey: Bu söylentilerin hepsi hayal ürünüdür
3. Bir etkinlikten elde edilen şey: Çalışmasının ürününü almak.
4. Bir sanatçının ortaya koyduğu yapıt: Belli bir dönemin ressamlarına ait ürünleri sergilemek.
5. Bir endüstri, bir tarım vb. etkinliğinden elde edilen üretim: Tarım ürünleri. Petrol ürünleri.
6. Bir ortamın, bir grubun, bir durumun yetiştirdiği kimse: Bu suçlular bizim toplumumuzun ürünleridir
7. Bir firma tarafından piyasaya sürülen malların, eşyaların her biri: Ürünlerimizin listesini kataloğda görünüz.
—İkt. Sanayi, tarım ve hizmet kesimlerinin üretim sonucu: Tarım ürünleri. Petrol ürünleri. || Bir işletme tarafından piyasaya sunulan eşya, madde, mal ve hizmetlerin her biri: Kataloğumuzda ürünlerimizin bir listesi mevcuttur.
—istat. Fiziki ürün, tarım, sanayi ve zanaatçılık alanlarındaki ham ürünlerin toplamı. (Bir ülkenin fiziki ürün yapısı, değişik kesimlerin ekonomideki ağırlıklarını belirler.)
—iş örgüt. Ürün testi, bir ürünün bileşimini, niteliklerini ve kullanım sonuçlarını inceleme ve denetlemeye yarayan bilimsel araştırma yöntemi. (Genellikle tüketici birliklerince, kamusal ya da özel kooperatif gruplarınca gerçekleştirilen ve çoğunlukla karşılaştırmalı olan bu tür testler, bir yandan üreticiye ürünlerini denetlemek ve iyileştirmek olanağını sağlarken, öte yandan tüketiciye seçimlerinde rehberlik eder.)
—Kim. Bir işlem, bir tepkime sonunda oluşan madde.
—Metalürj. Ara ürün, son dönüştürme işleminden önce inceltilerek hazırlanmış parça ya da kütük. (Ara ürün, kalıpta döv- ,me işleminden önce bir kütüğün haddelenmesi, çekilmesi ya da şişirilmesi yoluyla elde edilir.)
—Nük. müh. Parçalanma ürünü, ağır bir çekirdeğin parçalanmasından ya da böyle oluşmuş bir ürünün radyoaktif bozun- masından kaynaklanan nüklit.
—Petr. san. Beyaz ürün, benzin ya da ke- rosen gibi, açık renkli, hafif petrol ürünü. |! Siyah ürün, fuel-oil, yağ, bitüm gibi koyu renkli, ağır petrol ürünü.
—Tic. Ürün ailesi, aralarında şu ya da bu biçimde bir bağlantı (ürünün nitefiği, kullanıcıların türü, kullanım yeri) bulunan ve bu nedenle, genellikle aynı bir görevlinin sorumluluğuna, ortak bir ticari yönetime, aynı bir dağıtımcıya verilen mal ve hizmetlerin tümü. || Ürün farklılaştırması, bir işletmenin, bir ürünün satış alanını genişletmek amacıyla, onun gerçek ya da görünür özelliklerini çeşitlendirmek için aldığı önlemlerin tümü. || Örün sorumlusu, bir işletmede belirli bir ürünün yapımından ve özellikle piyasaya sürülmesinden sorumlu olan kişi, || Damgalı ürün, dağıtımcının özel işaretim taşıyan ürün. || Özel ürün, bir ticarethanenin spesiyalitesi olan, başka hiçbir yerde bulunmayan mal.
Kaynak: Büyük Larousse