Arama

Yoksunluk Nedir?

Güncelleme: 27 Haziran 2015 Gösterim: 5.299 Cevap: 1
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
20 Haziran 2009       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
yoksunluk -ğu
isim
Yoksun olma durumu, mahrumluk, mahrumiyet:
Sponsorlu Bağlantılar
"Türlü yoksunluk içinde küflen küflen ve bir kere olsun ağzını açıp da bir yakınmada, bir sızlanmada bulunmaya cesaret edeme."- Y. K. Karaosmanoğlu.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Haziran 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YOKSUNLUK a Yoksun olma durumu; mahrumiyet: Her türlü yoksunluğa katlanmak.

Sponsorlu Bağlantılar
—Bitki patol. Özümlenebilir bir elementin ya da oligoelementin toprakta yeteri kadar bulunmamasından dolayı bitkilerde görülen özgül patolojik bozukluk. (Azot, fosfor, potasyum, demir, magnezyum, çinko, manganez, bakır, bor vb eksikliğinden ileri gelen çeşitli yoksunluk hastalıkları bilinmektedir. Pancarda görülen özek hastalığı bir bordan yoksunluk hastalığıdır.)

—Cez. huk. Kamu haklarından yoksunluk -> KAMU' HİZMETLERİNDEN YASAKLANMA.

—Psikan. Yoksunluk ilkesi ya da kuralı, psikanaliz kürü sırasında kürü uygulayanın davranışını belirleyen ilke. Bu ilke gereğince, uygulayıcı, hastanın isteklerini yerine getirmeyi ve aktarım sırasında kendisine yüklemeye çalıştığı çeşitli özdeşleştirici rolleri benimsemeyi reddeder. (Bk. ansikl. böl.)


—Ruhbil. Yoksunluk durumu, uzun süredir belirli bir uyartı (yeme, içmeyle ilgili, cinsel ya da salt algısal [duyusal yoksunluk] vb.) edinmemiş ya da tüketememiş bir organizmanın içinde bulunduğu durum. || Yoksunluk süresi, yoksunluğun devam ettiği zaman dilimi. (Güdülenmenin bu süreye bağlı olarak arttığı kabul edilir.)

—ANSİKL. Psikan. Yoksunluk ilkesinin gözetilmesi, hastanın rahatsızlık belirtilerinin yerine başka duyum olanakları koymasını en büyük ölçüde önleyerek isteklerini
sürdürmesine ve kür boyunca tekrarlamasına ilişkin gerekli engellemeyi sağlar. J. Lacan bu ilkeyi, psikanaliz uygulayanın rolünü, "ölürrV'ün rolüyle özdeşleştirerek yeniden formüle etti. Uygulayıcı için “ölü taklidi yapmak" susmaya, hastanın beklediği cevapları vermeyi reddetmeye, böyle- ce hastanın isteklerinin kısır döngüsünü bozmaya dayanır.

Kaynak: Büyük Larousse