Arama

İdeoloji Nedir?

Güncelleme: 7 Temmuz 2012 Gösterim: 3.192 Cevap: 1
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
16 Kasım 2009       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
ideoloji

Sponsorlu Bağlantılar
isim (l ince okunur) Fransızca idéologie


Siyasal veya toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükûmetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dinî, moral, estetik düşünceler bütünü:
"Bir başka milletin ideolojisini benimsemenin, topyekûn intihar veya cinayetten başka bir şey olmadığından haberleri yok."- S. Ayverdi.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
7 Temmuz 2012       Mesaj #2
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
İdeoloji

Sponsorlu Bağlantılar
Bir toplumda ya da bir toplum sınıfında ortaya çıkan ve özellikle toplumsal yaşam koşullarının düzenlenmesi ve dönüştürülmesini öngören sistemli düşünce. Böyle olmakla ideoloji genellikle belli bir felsefe anlayışına ya da hiç değilse bir dünya görüşüne bağlı olarak ortaya konulan bir siyaset öğretisini gerektirir, bu öğreti genellikle toplumsal bir örgütlenmeyi yaşam için zorunlu gören bir öğretidir. Özel anlamında ideoloji, 18. yüzyıl ortalarında ortaya çıkmış ve psikolojiye karşıt olarak konulmuş olan bir fikirler ya da bilinç durumları araştırmasıdır. Destutt de Tracey, Cabanais, Volney, Daunou gibi filozofların geliştirdiği bu öğretiye göre ruhsal olguları tanıyabilmek için fikirleri ele almak, fikirlerin özelliklerini, yasalarını, özellikle de kökenlerini araştırmak gerekir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

1 Mart 2016 / combam Cevaplanmış
28 Ağustos 2013 / virtuecat Felsefe
29 Şubat 2016 / combam57 Taslak Konular