Arama

Sem Nedir?

Güncelleme: 11 Ekim 2015 Gösterim: 1.725 Cevap: 1
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
19 Kasım 2009       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
sem ( I ) -mmi

Sponsorlu Bağlantılar
isim, eskimiş Arapça semm
Zehir.


sem (II)

isim, eskimiş Arapça sem¤
İşitme.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Ekim 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SEM, -mmi a. (ar. semm). Esk.
1. Zehir, ağı: "Çeşmimden akan sirişk-i pür-sem" (A. H. Tarhan).
Sponsorlu Bağlantılar
2. Semm-i helahil, semm-i katil, öldürücü zehir.

—Ed. Sem-i babili (babil zehiri), divan şiirinde şarap, (içkinin hem öldürdüğü, hem de hayat verdiği yolundaki yakıştırmadan kaynaklanan bir benzetmedir.)

—Esk. kim. Semm-ûl-far, sıçanotu, fare zehiri.

—isi. Allah’ın işitme sıfatı. (Allah'ın başlan- gıçsız ve sonsuz sıfatlarındandır. Kuran' ın birçok ayetinde geçer. İslam inancına göre, Allah en gizli sesleri, özellikle açık ve gizli dua ve zikirleri duyar.)

SEM a. (fr. sdme). Dilbil.
1. Sözlüksel bir birimin anlamına bileşen olarak katılan en küçük anlamlı birim. (Eşanl. İM, ANLAMSAL ÖZELLİK) [Bk. ansikl. böl.]
2. Sem çözümlemesi, kendisini oluşturan semleri göz önünde tutarak bir sözlüksel birimin anlamsal bileşimini ortaya koymayı amaçlayan çözümleme.

—ANSİKL. Anlatım düzlemiyle (gösteren) içerik düzlemi (gösterilen) arasında bir eş- biçimlilik bulunduğu ilkesinden yola çıkan yapısal anlambilim, sözlüksel birimlerin gösterilenini en küçük öğelerine, semlere ya da anlamsal özelliklere ayrıştırmaya çalıştı. Bu öğeler, paradigma ekseninde ardışık karşılaştırmalara dayanan bir çözümlemeyle elde edilir. Terimlerin tümü bir mikrosistem oluşturur. Örneğin akrabalığa ilişkin sözcük dağarcığında, birimler üç boyuta göre karşıtlaşır: belli bir bireye (ben) göre “kuşak”, “cinsiyet”, “soy”; baba K+1 (birinci dereceden yukarı kuşak), + E (erkek), S1 (dolaysız soy ilişkisi) imleriyle nitelendirilirken, erkek kardeş K+O, +E+S2’ye (yakın soy) çözümlenir Sözlüksel birimin en küçük bileşenleri, avrupa kökenli sem çözümlemesi ya da amerikan kökenli bileşen çözümlemesi çerçevesinde yer alınmasına göre, sem demeti ya da bileşen formülü denilen ve sıra düzeni göstermeyen bir bütün oluşturur.


Kaynak: Büyük Larousse