Arama

Muhafız Nedir?

Güncelleme: 23 Ocak 2016 Gösterim: 1.982 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Ocak 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
muhafız
isim (muha:fız) Arapça mu§¥fi©
Sponsorlu Bağlantılar

1 . Birini veya bir şeyi koruyan, kollayan, gözeten kimse, koruyucu:
"Hecinlerimizi bir iki muhafızla tepecikler arasına yerleştirmiştik."- F. R. Atay.

2 .
eskimiş Bir kalenin veya bir şehrin önemli yerlerini korumak, düzeni ve güvenliği sağlamakla görevli komutan:
"İstasyonda veliahdı uğurlayanlar arasında İstanbul muhafızı da vardı."- F. R. Atay.


Birleşik Sözler

muhafız alayı

Kaynak:TDK

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Ocak 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MUHAFIZ sıf. ve a. (ar. muhafız).
1. Birini ya da bir şeyi koruyan, kollayan, gözeten, koruyucu: Bankadaki muhafızların sayısı artırılacak. Yabancı konuğa eşlik etmek için iki muhafız ve bir çevirmen görevlendirildi. 2. Esk. Bir kalenin ya da bir kentin önemli yerlerini korumak, güvenliği ve düzeni sağlamakla görevli komutan.
Sponsorlu Bağlantılar

—Ask. Muhatız kıtası ya da muhafız alayı, devlet başkanlarını, cumhurbaşkanlarını ya da kralları yakından korumak amacıyla özel olarak kurulmuş güvenlik birliği. (Bk. ansikl. böl.)

—Çağdaş tar. Kızıl muhafız, Mao Zıdong' un revizyonizme karşı açtığı kampanyayı desteklemek amacıyla 1964-1969 arasında kurulan çin gençlik hareketinin üyesi. (Bk. ansikl. böl.)

—Huk. Tapu sicil muhafızı - TAPU.

—Rom. tar. Praetorium muhafızı, Roma imparatorlarının özel muhafızı.

—ANSİKL. Ask. Türkiye Cumhuriyeti Cum- hurbaşkanlığı'nın her türlü güvenlik hizmetlerinde görevlendirilen muhafız alayı, Kurtuluş savaşı başlarında bir “muhafız takımı” olarak İsmail Hakkı (Tekçe) tarafından kuruldu (18 temmuz 1920). Çeşitli aşamalardan geçtikten sonra "Cumhurbaşkanlığı muhafız kıtası" (28 ağustos 1940) adını aldı ve başka sınıf ve silahlarla takviye olunarak ateş gücü tugay düzeyine çıkartıldı ve “Muhafız alayı” adıyla günümüzdeki kuruluşuna sahip oldu (16 mayıs 1953).

—Çağdaş tar. Kızıl muhafızlar. Genellikle 20 yaşından küçük milyonlarca genç lise ve üniversite öğrencisini, işçi ve köylüyü toplayan bu hareket, gerçekte 1964’te toplanan Komünist gençlik birliği kongresi’nde doğdu. Bu kongrede bir konuşma yapan MaoZıdong, Çin'i revizyonizmden ve kapitalizme dönüş tehlikesinden kurtarmak için gerektiğinde kendilerine başvuracağını gençlere vaat etti. Komünist gençlik birliği, merkez komitesinin yenilenmesinden sonra, eylemlerini tüm gençliği kapsayacak biçimde genişletmekle görevlendirildi (1964). Proleter öğelerine dayanarak, gençliği ülkenin esas devrimci gücü haline getiren Birlik, önce okul öğretmenlerini bir sosyalist eğitim kampanyasına katılmaya zorladı (1965). Sonra, aralık 1965'te Kültür devrimi ilan edildi ve ağustos 1966'dan başlayarak gelişti. Kültür devrimi'nin savunucuları ve sözcüleri kızıl muhafızlardı.
Kızıl muhafızların şiddet hareketlerinden ve bağımsız davranışlarından kaygıya düşen Mao Zıdong, 4 eylül 1967 tarihli bir talimatında, devrimci niteliklerinden dolayı kendilerini kutlamakla birlikte, artık okullarına ve fabrikalarına dönmelerini onlardan istedi. 3 ocak 1969'da, yeni direktiflerle, kızıl muhafızlar, büyük ittifakı (köylüler, işçiler, kızıl muhafızlar) gerçekleştirmeye çağrıldılar. Ağustosta, Mao Zıdong, verdiği direktiflerde, kızıl muhafızların tedricen ortadan kaldırılacağını bildirdi, devrimci gençlerden "üçlü ittifak" (işçi, köylü ve asker) içinde bütünleşmelerini istedi.
MuhatızgOcü spor kulübü, türk spor kulübü. Atatürk'ün buyruğu ile Muhafız alayı'ndan seçilen sporcularla Muhafız lakımı adıyla kuruldu (1920). Adı, 1923'te Muhâfızgücü, 1982'de Silahlı kuvvetler spor kulübü olarak değiştirildi. Futbolda 4 (1927, 1956, 1957, 1970 Türkiye amatör futbol ligi), voleybolda 2 (1958, 1969) ve basketbolda 1 kez (1974) şampiyon oldu. 1991'de Silahlı kuvvetler spor kulübü adı kaldırılarak her kuvvet komutanlığının bünyesinde (kara, hava, deniz ve jandarma kuvvetleri gücü) spor kulüpleri oluşturuldu. Bu kulüpler birçok dalda faaliyet göstermektedir.

Kaynak: Büyük Larousse