Arama

Lakap Nedir?

Güncelleme: 2 Şubat 2016 Gösterim: 1.728 Cevap: 2
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
12 Şubat 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Lakap - Lakap Nedir - Lakap Hakkında

Sponsorlu Bağlantılar
İsim
Lakap, -bı

Arapça; la®ab (l ince okunur)
Bir kimseye, bir aileye kendi adından ayrı olarak sonradan takılan, o kimsenin veya o ailenin bir özelliğinden kaynaklanan ad.

TDK

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
LAKAP a. (ar. lakab).
1. Bir kimseye kendi adından ayrı olarak genellikle o kimsenin kişiliğinin ya da yaşamının niteleyici bir özelliğinden esinlenerek takılmış ad; takma ad: Lisedeki lakabı "Şişko"ydu.
Sponsorlu Bağlantılar
2. (Bir kimseye) lakap takmak, ona ağır basan belirgin bir özelliğini yansıtacak bir ad vermek: Bir olaydan sonra arkadaşları ona "Pinti" lakabını taktılar.

—ANSİKL. Tar. Müslüman büyüklerinin lakapları belirleyici anlam taşıyan birkaç sözcükten oluşurdu. Halifeler genellikle “el-Müteyekkil Alallah" (Tanrı'ya güvenen; Allah'ın çizdiği kader yolundan ayrılmayan kişi), emirler de “Seyfüddevle" (devletin kılıcı) lakaplarıyla anılırlardı. OsmanlI padişahlarına da özelliklerini belirten lakaplar verilirdi: savaşlarda çok çabuk karar verip hemen harekete geçtiği için “Yıldırım" lakabıyla anılan Bayezit I, sert bir kişi olduğu kadar yiğitliği ile de ün kazandığı için "Yavuz" lakabıyla anılan Selim I, devleti çıkardığı kalıcı yasalarla yönettiği için "Kanuni” lakabıyla anılan Süleyman I, ava çok düşkün olduğu için “Avcı" lakabıyla anılan Mehmet IV vb.

Kaynak: Büyük Larousse

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
lakap ingilizcesi
  • nickname
  • epithet.

Benzer Konular

15 Şubat 2007 / Misafir Mustafa Kemal ATATÜRK