Arama

Zındıklık Nedir?

Güncelleme: 28 Eylül 2010 Gösterim: 2.927 Cevap: 1
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
28 Şubat 2010       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
zındıklık -ğı
isim
  • Zındık olma durumu.

Sponsorlu Bağlantılar
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
28 Eylül 2010       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Kelime, Fars kökenli olup muhtelif dö­nemlerde değişen manalara kullanıla gelmiştir. Akide otoritelerinin ıstılahında şu anlamlan ihtiva ettiği tespit edilmiştir:

Sponsorlu Bağlantılar
a) Farisî inançları benimseyenler için mutlak manada,

b) Mani bağlılarına,

c) Nûr-zulmet teorisini savunanlara,

d) Allah'ın varlığını inkâr eden veya ortak koşanlara,

e) Küfrü­nü gizleyip islâm'ını açıklayan herkese. Son dönemlerde yaygın olarak kullanılan anlam da bu son anlamdır. Bu anlamı ile ke­lime "münafık" deyimi ile eş anlamlı ol­maktadır, imam Ahmed b. Hanbel ise, Kur'an etrafında şüpheler uyandıran herkes için bu deyimi kullanıyordu. Her dönemde kullanılmış bütün bu tip kavramlarla, "İslâm'ı ve devletini içten zedelemeye çalı­şanlar kastedilmiştir" diyen alimler de var­dır.

Zındıklık bir ekol olarak Abbasiler döneminde gelişti. Asr-ı Saadet ve Emeviler dönemlerinde, itikadı, siyasî ve içtimaî yönlerden tamamen yabancı bir ekolün çı­kıp genişlemesi ve toplumda revaç bulması oldukça zordu. Yabancı kültürlere açılışın devlet eliyle sürdürüldüğü Abbasiler döne­mi yabancı fikirler için diğerlerine oranla daha uygun bir zemin oluşturmuştu.

Zındıklık, İslâm toplumu içinde taraftar bulduktan sonra zındıklar şu fitneleri çıkar­dılar:

a) Kur'an'da tenakuz vardır.

b) Halku'l-Kur'an felsefesi doğrudur, desteklenmelidir.

c) Hadis uydurma faaliyetlerini artırmış­lar, kendileri de felsefelerine destek olacak mahiyette hadisler uydurmuşlar veya sahih hadisleri tahrif etmişlerdir.

d) Belirli şahsiyetlerden bir dönem sonra tekliflerin düşeceği, ibadetlerin sürekli ol­madığı inancını yaymışlardır.

e) Tenasüh felsefesini yaymışlardır. Zındıklar ve onların geliştirdiği, Ravendiyye, Mukannaiyye ve Hurraniyye gibi ha­reketlere karşı mücadele iki yoldan sürdü­rülüyordu. Bir yandan devrin alimleri onla­rı ilmi platformda ezerken diğer yandan da Abbasi halifeleri askeri güç kullanıyorlar­dı.

Bu alanda ilk eserler arasında imam Ah­med b. Hanbel'in yazdığı ve Zındıkların Kur'an'daki yirmi iki ayette geliştirdikleri şüpheleri reddettiği eseri: Kitabu'r-Reddi ala'z-Zenadikatı ve't-Cehmiyyeti'si vardır. Abbasi halifelerinden Mansur, Mehdi, Hadî, Reşid, Me'mun ve Mu'tasım dönem­lerinde zındıklık hareketi devletin birinci planda ilgilendiği ve ordusunu kullandığı bir sorun halini aldı. Bilhassa Mehdi, Me'mun ve Mu'tasım dönemlerinde büyük bir zındık kitlesi öldürüldü. Me'mun zındıklarla savaşta ilmî ve silahlı mücadeleyi bir­leştirmişti. Zındık liderleri için bizzat ken­disinin katıldığı ve yöneliği soruşturmalar açılıyor ve kararlar bağışlamasız tatbik edi­liyordu. Mu'tasım döneminde ise, açık bir müslüman zındık savaşından sözetmek mümkündür.

Bütün bunlarla beraber bu hareket tama­men yok edilememiştir. Medine İslâm dev­leti ile başlayan münafıklık hareketi ve da­ha sonra gelişen şekli zındıklık, İslâm'ın devlet gücünde zayıflık bulduğu her fırsatta ortaya çıkmış, İslâm'ı içten kemirmişiir.

Nurettin YILDIZ

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....