Arama

Ofset Nedir?

Güncelleme: 16 Aralık 2015 Gösterim: 1.724 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
3 Mart 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Ofset - Ofset Nedir - Ofset Hakkında

Sponsorlu Bağlantılar
İsim
ofset

İngilizce; offset
Matbaacılık Terimi
Kalıp izlerini önce kauçuğa, kauçuktan da kâğıda geçirmeye yarayan çift kopyalı baskı yöntemi.


TDK

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Aralık 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
OFSET a (ing. offset, kalıp çekme). Mat- baac.
1. Tipo baskının (kabartma baskı yöntemi) ve helyogravürün (çukurbaskı yöntemi) tersine, baskı işlemine giren ve girmeyen bölümlerin aynı düzlem içerisinde yer aldığı, düz baskı adı verilen yöntem. (Bk. ansikl. böl.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Ofset makinesi.
3. Çukur ofset, baskı resmi, baskı işlemi sırasında sürtünme sonucu meydana gelen aşınmaya karşı daha dirençli, 30-40 mikron derinliğinde ofset plakalar elde etmeye yarayan yöntem. (Bu yöntemlerde, asitle yedirme sırasında, plakanın baskı işlemine girmeyen kısımlarını korumak için temel maddesi koloit bileşiği olan yeterince dirençli, duyarlı katmanlar kullanılır.) || Kuru ofset, ofset makinesinde ama nemlendirici kullanmadan çift kopya çıkarmaya dayalı baskı tekniği. (Kuru ofsette tipografi yöntemiyle kazınmış kabartma plakalardan yararlanılır.)

—Bür. Büro ofseti, ofset baskı makinesinin uzman bir kişiye gerek duyulmadan bürolarda kullanılabilen basitleştirilmiş tipi.

—ANSİKL. Matbaac. Ofset tekniği taşbaskı ve çinkobaskı tekniklerinden doğmuştur 1860-1880 arasında çeşitli transız matbaacıları, teneke üzerine baskı işleminde çift kopya ilkesinden yararlandılar, ancak bu yöntemi gerçek anlamıyla sınai olarak kullanan kişi amerikalı I. W. Rubel oldu (1904). Baskı kalıpları genellikle baskısı yapılacak malzemelerin fotomekanik yolla aktarılması sonucu çinko ya da alüminyum plakalardan elde edilirdi. Fotomekanik aktarmaları yapmak için, matbaacılar çoğu kez plakalarının (tek ya da çok me- talli) duyarlılığını kendileri ayarlamak zorundaydı. Ana maddesi bikromatlı koloitler olan ışılduyarlı katmanlar, turnetler yardımıyla plakalar üzerine dökülür, sonra kurutulur ve daha sonra kopya çıkarma işlemine geçilirdi. Günümüzde bunlar, matbaacılara herhangi bir ön işlem gerektirmeden doğrudan kullanıma hazır, önceden duyarlanmış olarak teslim edilmektedir.
Kopyanın amacı pozitif ya da negatif filmlerin montajı suretiyle bir araya getirilmiş metin ya da resimlerin plaka üzerine aktarılmasını sağlamaktır. Kullanılan plakaların yapısına göre, montaj işlemi negatif ya da pozitif filmlerle yapılır. Kopya çıkarma tekniğindeyse bir değişiklik olmaz: elverişli bir ışık kaynağı altında tutma sonucu filmlerin saydam kesimlerinin altında yer alan ışılduyarlı katmanın özelliklerinde değişiklikler meydana gelir, buna karşılık ışık geçirmeyen bölümlerin altında kalan yerler ışık kaynağının etkisine karşı korunmuş olur. Kullanılan kopya yöntemine göre, montajda bir araya getirilmiş filmler ışık geçirmez bölümler tarafından korunduğu için, ışılduyarlı katmanın ensolasyon işleminden geçirilmeyen kısımları muhafaza edilebilir ya da atılabilir. Böylece basımı yapılacak malzemeler, katmanın ensolasyon işleminden geçirilmeyen bölümlerine (diazo tuzlarıyla önceden duyarlı hale getirilmiş plakalar) ya da plakanın çok hafif bir şekilde asitle yedirilmesini sağlamak için katmanın yok edilerek metalin ortaya çıkarıldığı bölümlerine (çukur ofset) aktarılır. Çokmetalli plakalar üzerinde baskı resmi, mürekkep çekmeye elverişli metal, genellikle de bakır üzerine, baskı işlemine girmeyen kısımlarsa örneğin krom gibi su çekmeye elverişli metal üzerine aktarılmıştır.
Küçük ofset makinelerin hızlı bir biçimde yaygınlaşması, duyarlaştırılmış ya da duyarlaştırılmamış, ince metal ya da plas- tikleştirilmiş kâğıt plakaların ticari olarak piyasaya sürülmesine yol açmıştır Baskı resmi bunlarda doğrudan çizimlerden ya da bir yazı makinesinin tuşuna basmaktan başlayarak fotomekanik aktarmaya kadar uzanan çok değişik tekniklerle elde edilir.
Ofset makinesi’nde plaka bir silindirin çevresine tutturulmuştur Yüzeyi, önce bir nemlendirme düzeneği yardımıyla nemlendirilir, sonra boya merdaneleriyle mürekkep verilir. Plakanın yüzeyi baskı bölgelerinin mürekkebini kauçuk gömleğe aktarır, baskı kauçuğunun bulunduğu silindir üzerine sarılmış olan bu gömlek de mürekkebi kâğıda geçirir, bunun sonucu olarak, çok ince tramlı röprodüksiyon resim baskılarında bile, yüzeyi pütürlü kâğıtların kullanılmasını olanaklı kılar.
Ofset makinelerinin rotatif hareketi taş- baskı ve tipo baskı makinelerinin almaşık hareketinden çok daha büyük hızlara ulaşılmasını sağlar. Tek, iki ve dört renkli makineler ve bobin kâğıt kullanan rotatifler vardır. Sayfa düzenlemesi açısından montajın getirdiği esneklik, ofset plakalarının hazırlanmasıyla ilgili çeşitli kolaylıklar, büyük boy kâğıt üzerindeki rengin nispeten normal boydaki kâğıt üzerine basılması olanağı, ofset tekniğinin baskı piyasasında neden bu kadar ilgi gördüğünü açıklar (yönetim, ticaret, sanayi, reklamcılık, katalog, kitap yayımı, süreli yayın, günlük gazeteler, ambalaj sanayisi, RL.V.). Ofset baskı tekniği en çok kullanılan baskı tekniğidir ve baskı piyasasının yaklaşık % 65'i bu teknikten yararlanmaktadır Sürekli olmayan baskılarda (tabaka kâğıt basan makineler) ya da sürekli baskılarda kullanılan ofset makineler (rotatifler) her geçen gün, kâğıt kesme besleme, nemlendirme, boya verme, germe, baskı gibi düzenekler ve standart ya da ölçülendirilmiş modellere uygun kalite kontrol merkezleri gibi teknik gelişmelerden yararlanmaktadır.

♦ sıf. Ofset yöntemle baskı işleminde kullanılan kâğıda ve makineye denir.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

30 Nisan 2012 / Mira Sanat
10 Haziran 2007 / P.u.S.u Taslak Konular
9 Kasım 2009 / BrookLyn Rüya Tabirleri