Arama

Pastiş Nedir?

Güncelleme: 30 Kasım 2015 Gösterim: 5.857 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
pastiş
isim Fransızca pastiche
Sponsorlu Bağlantılar

1 . Başka sanatçıların eserlerini taklit yoluyla meydana getirilen sanat eseri.
2 . Bir ekolün özelliklerine göre meydana getirilmiş eser.

Kaynak:TDK

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
4 Temmuz 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Pastiş
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yazarın dil ve anlatım özelliklerine, düşüncelerine öykünme, o yolda yazma. Pastişte amaç, genellikle öykünülen yazarı ya da yapıtını alaya almaktır. Divan edebiyatındaki nazireler pastiş sayılamaz. Ayrıca tek dizelik, birkaç cümlelik pastişler de olabilir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
6 Temmuz 2012       Mesaj #3
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi
Başka sanatçıların eserlerini taklit yoluyla meydana getirilen sanat eseri.

Kaynak =>Türk dil kurumu
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Kasım 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PASTİŞ a. (fr. pastiche).
1. Yanıltma ya da yerme amacıyla bir yazarın, bir ressamın üslubunun, tarzının taklit edildiği edebiyat ya da sanat yapıtı; taklit. (Bk. ansikl. böl.)
2. Bir dönemin, bir türün kurallarına göre yazılmış, hiçbir özgünlüğü olmayan yapıt.

—ANSİKL. Ed. Pastişin parodiden farkı, buradaki taklidin çok başarılı oluşudur. Pastiş, bir yazarın, bir başka yazarın üslubunu taklit edebileceğini gösteren basit bir üslup alıştırması olabilir. (Öykücü E Celalettin'in Evliya Çelebi Seyahatname’ sinin yapması). Ama pastiş çoğu kez pastişi yapılan yazarın yazım tekniklerini ve saplantılarını vurgulayarak yergi ve eleştiri değeri taş.r: Platon'un cenazelerde okunan duaların pastişini yaptığı Meneksenos'u, Praust'un Pastiches (1919), Ch. Muller ve P Reboux'nun A la maniere de... (1908-1913) adlı yapıtları, Fazıl Ahmet Aykaç’ın divan şiirinden ve kendi çağdaşlarının yapıtlarından yola çıkarak yaptığı pastişler bu türün dikkate değer örnekleridir. Pastiş edebi yutturmacalara da olanak verir: Antikçağ’da taklit Anakreon şiirleri; modern çağda Macpherson tarafından yazılan ve Ossian'a ait olduğu ileri sürülen yapıtlar; XV. yy.'da yaşamış keşiş Rovvley'e ait olduğu iddiasıyla Chatterton’ un yazdığı yapıtlar, Mörimâe'nin Theâtre de Clara Gazul ve Guzla adlarındaki düzmecâ Illyria ezgileri; Cumhuriyet döneminde Nazan Danişment'in Rabia Hatun imzasıyla XIII-XIV. yy. divan şiiri özelliklerini taşıyan şiirler yayımlaması.

Kaynak: Büyük Larousse