BOYA NEDİR?
Boya; çeşitli malzeme yüzeylerine, korunma, süslenme ve aydınlatma amaçları ile sürülerek sert ve ince bir tabaka oluşturan, ana maddeleri organik, metalik veya plastik esaslı pigment, bağlayıcı ve incelticilerden meydana gelmiş, renkli bir sıvı bileşimidir.Boyalar önceleri çeşitli sanat eserlerinde dekoratif amaçlarla estetik değerlere hizmetetmiştir, günümüzde ise daha çok çeşitli yapı malzemelerini dış, atmosferik ve kimyasaletkilere karşı koruyucu, hijyenik ve yüzeysel ışığı düzenleyerek mimari kısımları aydınlatıcı bir malzeme olarak uygulanmaktadır.
BOYAYI TEŞKİL EDEN BİLEŞİMLER
1- Bağlayıcılar (Alkid veya reçine diye de adlandırılır)2- Pigmentler (Boyar maddeler )3- Extenders (Yardımcı pigmentler )4- Katkı ve dolgu maddeleri (Talk, kalsit, barit vs. )5- Kimyasal ajanlar ve yardımcılar ( Disperse ediciler, Yüzey düzelticiler, Kabuk önleyiciler,Kurumayı sağlayan yardımcılar, Çökme önleyiciler vs. )6- Solventler ve İncelticiler (Boya imalatı ve uygulama sırasında akışkanlığı ve uygulamayıkolaylaştıran genelde petrol türevi sıvılar)7- Özel amaçlı boyalarda özel amacı sağlayan diğer kimyasallar
1-BAĞLAYICILAR
Bağlayıcı tanımı genel anlamda boyanın cinsine bağlı olarak çeşitli kuruyan yağlar, alkidreçineleri, plastifiyanlardır. Bunlar koruyucu bir film oluşturur ve boya içinde renk, örtme,kıvamlılık, yoğunluk, dayanıklılık gibi özellikler taşıyan pigment, katkı ve dolgu maddeleriile diğer kimyasal maddeleri bir arada tutmaya yararlar.Bağlayıcılar boyalara önemli özellikler verdiklerinden kullanım yerlerine göre değişik bağlayıcı sistemleri kullanılmaktadır.Bağlayıcılar boyaya sertlik, elastikiyet, parlaklık, dış etkenlere ve kimyasallara karşıkoruma, yapışma ve kuruma özellikleri gibi önemli özellikler verirler.
1- Kuruyan yağ türü bağlayıcılar:
Geçmişten günümüze dek boya yapımında kullanılantemel malzemelerdir. Kuruyan bir yağın okside olması ve polimerleşmesi esasına dayanır.Bunlar genellikle bitkisel orijinli yağlar olup, örnek olarak bezir yağı, tunç ağacı yağı veyahayvansal balık yağı verilebilir. Ancak en yaygın olarak kullanılan bezir yağıdır.
2- Sentetik emülsiyon esaslı maddeler:
Kuruyan yağlar ihtiva etmeyen bu tür malzemeyeörnek olarak PVA veya akrilik dispersiyonları gösterilebilir. Bu maddelerle üretilen boyalar piyasada plastik boya olarak da adlandırılırlar. Katılaşma, bünyesindeki suyun buharlaşmasıile olur. Müsait ortam koşullarında bu tür malzeme ile üretilen boyalar dokunma kuruluğuseviyesinde veya bir üst kat uygulamaya imkan verecek kuruluğa 1-2 saatte ulaşabilir.
3- Kimyasal kürle katılaşan bağlayıcı:
Bağlayıcılar iki bileşenli malzemelerdir. Anamalzeme reçine, kullanım öncesinde kimyasal reaksiyonu oluşturacak madde sertleştirici veyahızlandırıcı ile karıştırılır. Sıvı halde uygulanan film başlatılmış veya aktive edilmiş reaksiyonsonucu katı hale geçer. Bu tür malzemelere örnek olarak en yaygın olarak epoksi veya poliüretan reçineleri verebiliriz.