Arama

Sığınma Nedir?

Güncelleme: 20 Ekim 2015 Gösterim: 1.844 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sığınma
isim
1 . Sığınmak işi, iltica:
Sponsorlu Bağlantılar
"Eğer bana sorarsanız bu kâfirlere sığınmanızı hiçbir bakımdan uygun bulmam."-
N. F. Kısakürek.
2 . spor Yarış sırasında, rüzgârın etkisinden korunmak için başka bir yarışçının arkasına sinme.
Birleşik Sözler

sığınma cebi
sığınma hakkı
Kaynak:TDK

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Ekim 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SIĞINMA a. Korunmak için bir yere, bir kimseye sığınmak eylemi.

Sponsorlu Bağlantılar
—Bayınd. Sığınma cebi, yayaları trafikten korumak için bir köprü tahliyesinin uzunluğu boyunca birçok noktada bırakılan geniş bölüm.

—Denize. Sığınma limanı, bir geminin rotası üzerinde yer almayan, ancak yolculuk sırasında meydana gelen önemli avaryaları onarmak ya da beklenmedik durumlardan dolayı yetersiz kalan yakıt, su, yiyecek gereksinimlerini karşılamak için zorunlu olarak girilen liman.

—Uluslarar. huk. Sığınma hakkı, vatandaşı olduğu devletin kovuşturmasına uğrayan bir kişiye yabana bir devlet tarafından tanınan oturma izni. (Eşanl. İLTİCA HAKKI.) [Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Uluslarar. huk. Eski Yunan'da, asyüa sözcüğü iki farklı ayrıcalığı belirtiyordu. Bir kimseye bir ya da birden çok yabancı site tarafından verilen asyiia, o kimseyi ve mallarını, bunu \«ren kentler ya da onların hakları karşısında güvence altına alıyordu. Bu ayrıcalık, elçilere ve oyunlara katılan atletlere tanınıyordu. Dinsel aşy- lia'nın, yani bazı tapınaklara tanınan sığınma hakkının kökeninde ise, tanrılara karşı saygı ve korku yatıyordu. Roma impa- ratorluğu’nda, birçok kez kötüye kullanılmasından sonra bu ayrıcalık, Tiberius döneminde birkaç belirli tapınakla sınırlandırıldı. Sığınma hakkı geleneği, hıristiyan kiliselerinde de korundu ve imparatorlar tarafından da bazı kısıtlamalarla kabul edildi.
Villers-Cotteröts emirnamesi (1539), yalnızca kraliyet konutlarına, elçilik konutlarına (diplomatik sığınma) ve tapınağa sığınma hakkı tanıyordu. Diplomatik sığınma, o zamandan bu yana, Latin Amerika dışında, önemini kaybetti; Latin Amerika' da ise XX. yy.'da bu uygulamayı düzenleyen çok sayıda sözleşme yapıldı. Diplomatik sığınma, kimi zaman ciddi olan bazı uyuşmazlıklara yol açtı. Uluslararası adalet divanı, Peru eski Devlet başkanı Haya de la Torre'ye, Kolombiya büyükelçilik konutlarına sığınma hakkı verilmesi yüzünden Kolombiya ile Peru'yu karşı karşıya getiren uyuşmazlığı karara bağladı (20 kasım 1950 ve 13 haziran 1951 kararları).
Yabancı bir devlete sığınma hakkı, her devletin ulusal yasalarına ve özel sözleşmeler uyarınca uluslararası hukuka dayanır. Bu hak, İlke olarak yalnızca siyasal nedenler yüzünden kovuşturulan kimselere tanınır bu niteleme çoğunlukla eleştirilir-; hava korsanlığının cezalandırılması sözleşmelerinin uygulanması için, "hava korsanlarT'na sığınma hakkının tanınmaması gerekirdi. Ama bu konuda siyaseti hukuktan üstün tutan bazı devletler, uluslararası hukuk karşısında, bu "suçlu"ların sığınağı haline gelmiştir.

Kaynak: Büyük Larousse