Arama

Punto Nedir?

Güncelleme: 10 Aralık 2015 Gösterim: 6.522 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
punto
isim (pu'nto) İtalyanca punto

Sponsorlu Bağlantılar

Matbaacılıkta, bilgisayarda harflerin büyüklük ve küçüklüklerine göre aldığı ad:
"8 punto. 10 punto."- .
Kaynak:TDK

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Aralık 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PUNTO a. (ital. söze). Karakterlerin geçerli harf yüksekliklerini belirtmek ve bunları adlandırmakta kullanılan ölçü birimi. (TİPO PUNTOSU da denir.) [Bk. ansikl. böl.]

Sponsorlu Bağlantılar
—Ayakkc. Ayakkabıcıların ölçü almak için kullandıkları mezurahın üzerindeki işaretlerden her biri.

—AnsIkl. Matbaac. Eskiden karakter tiplerini kendi aralarında ayırt etmek için özgün (yelpaze vb.) ama kesinlik taşımayan adlandırmalardan yararlanılıyordu. 1723' te yapılan bir düzenlemeyle harflerin yükseklikleri belli bir oranda standartlaştırılmaya çalışıldı. Fransız harf kazıyıcısı ve dökümcüsü Pierre Simon Fournier, yeterince kesin olmamakla birlikte eskiye oranla bir ilerleme sayılan bir ölçek düzenledi. 1775’te Frartçois Ambroise Didot, Fournier'nin itibari puntolarının yerine daha doğru bir ölçü getirmek amacıyla tipo puntosunu o zamanın ölçülerine uyarladı, Günümüzde punto 3/8 mm değerindedir matbaacılıkta yaygın bir kullanımı vardır.
Aralarında Türkiye ve Almanya'nın da yer aldığı pek çok ülke Didot puntosunu benimsemiştir. Amerikalılar ve İngilizler' de ise punto sistemi 1/72 inch ya da 0,3515 mm üzerine kurulmuştur.

Kaynak: Büyük Larousse