Arama

Yağmur Bombası Nedir?

Güncelleme: 1 Mart 2013 Gösterim: 2.638 Cevap: 2
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
31 Mart 2010       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
yağmur bombası
isim
  • Kurak mevsimlerde atmosferde yağmur bulutlarının oluşmasını hızlandırmak için atılan bomba.

Sponsorlu Bağlantılar
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
1 Mart 2013       Mesaj #2
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
YAĞMUR BOMBASI
MsxLabs.org & Rehber Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Çok soğuk bulutlara, buz kristalleri saçarak yağmur ve kar şeklinde yağışın sağlanması. Çok soğuk bulutlar sıkça görülür. Bunlar 0°C’nin altında veya hattâ -40°C’nin altında bulunan çok küçük su damlacıklarından ibârettir. Böyle bir buluta buz kristallerinin atılması şartları değiştirir. Kristaller suya göre daha düşük buhar basıncına sâhip olduğu için, su damlacıklarının buharlaşmasına sebep olurlar. Daha sonra bu nem, buz kristallerinin üzerinde yoğunlaşır. Böylece, buz kristallerinin büyüklüğü aşağı düşerken sürekli artar. Bu şekildeki bulut tohumlaması, yüksek seviyelerde buz kristallerinin oluşması ile tabiî olarak meydana gelir. Buz kristallerinin buluta düşmesi veya atmosferdeki buzlaşmış tozların bulunması olayı tamamlar.

Metod: Sun’î bulut tohumlaması havadan veya yerden yapılabilir. Bir uçak kullanılarak, bulutların içine katı karbondioksit (kuru buz) tanecikleri saçılır. Sıcaklıkları çok düşük olduğu için bu tâneciklerde çok miktarda buz kristalleri vardır.

Diğer bir metod, mikroskopik gümüş iyodür parçacıkları veya benzer maddeleri “duman” şeklinde havadan veya yerden bırakmaktır. Bu parçacıklar buluta düşer veya çekilirse, bunlar buz kristallerinin meydana gelmesinde merkez teşkil eder. Birkaç santimetreküplük madde, kilometreküplük çok soğuk bulutları tohumlamak için kâfidir. Bu sebeple atmosferde büyük hacimlerle meşgul olunması ekonomiktir.

Kullanılışı: Bulut tohumlaması, bulutta önemli değişiklikler meydana getirir. Isı ortaya çıkarır, su taneciklerinin tabiatını, büyüklüğünü ve sayısını değiştirir. Nem ve hava akımını da değiştirir. Bu anlamda hava şartlarını değiştirmek gâyesiyle önemli bir araç olarak kullanılır. Hava alanlarını kaplayan çok soğuk bulutlarda delik açmak veya çok soğuk sisleri ortadan kaldırmak için kullanılır. Bulut mevcutsa, yağmur ve kar yağışını bir bölgede artırmak için de kullanılır. Ayrıca doludan meydana gelecek mülk ve zirâî hasarı önlemek için kullanılır.

savaşlar - avatarı
savaşlar
Ziyaretçi
1 Mart 2013       Mesaj #3
savaşlar - avatarı
Ziyaretçi
suyun damlacıklı şeklinde yere düşmesi

Benzer Konular

12 Nisan 2015 / aaa43aaa Soru-Cevap
21 Mart 2011 / Misafir Taslak Konular
10 Aralık 2007 / BARIŞ X-Sözlük
10 Aralık 2007 / BARIŞ X-Sözlük
8 Haziran 2009 / Kral_Aslan X-Sözlük