Arama

Google Nedir?

Güncelleme: 3 Nisan 2010 Gösterim: 3.744 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
3 Nisan 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Google

Sponsorlu Bağlantılar
Google kelimesi, resmen Merriam Webster Collegiate Dictionary'e eklenmesinin ardından, 15 Haziran 2006'da da gene fiil anlamı taşıyarak, Oxford English Dictionary'e (OED) eklendi. "To google" olarak kullanılmaya başlanan fiil, "Google arama motorunu kullanıp internetten bilgi talep etmek" anlamını taşımaktadır.

Hikayesi

Amerika’lı matematikçi Edward Kasner, bir matematik teorisi üzerinde çalışırken işlemleri kısaltmak için "100 sıfırlı sayıya bir isim bulayım" demiş. Ancak isim ya da soyadını vermek yerine bir bebek olan yeğeni Milton Sirotta'ya bu sayının yazılı olduğu bir kağıdı göstermiş ve "Bu ne?" diye sormuş. Bebek de kendine yakışır şekilde gogol demiş. Anlamsız olan bu bebek hecelemesini "Hiçbir matematikçi böyle bir ismi bir teorisinde kullanmamış" diyerek kısaltmaya gogol adını vermiş.
Zamanla "Googol" diye daha sempatik okunan kelime, Kasner’in "Mathematics and the Imagination" adlı kitabıyla birlikte popülerleşmiş. Google’ı kuran yazılımcı mühendis arkadaşlar da hayatları boyunca matematikle cebelleştikleri için ilk olarak akıllarına bu kelime gelmiş. "Aramalarda birçok sonuç çıkacak, goooooooooooooogle diye uzayıp gider" diye de bir mantık yürütmüşler ve bu ismi beğenmişler. Tabii anlamsız olduğu için Internet isim hakkı da boşta bulunduğundan birkaç dolar bastırıp isim hakkını almışlar.

İngilizce Orjinal Metin
What does ‘Google’ mean?
"The name ‘Google’ is a play on the word ‘googol,’ coined by Milton Sirotta, nephew of American mathematician Edward Kasner. A ‘googol’ refers to the number represented by a 1 followed by 100 zeros. It’s a very large number. In fact, there isn’t a googol of anything in the universe — not stars, not dust particles, not atoms. Google’s use of the term reflects our mission to organize the world’s immense (seemingly infinite) amount of information and make it universally accessible and useful."

Google, googol kelimesi üzerinde oynanarak elde edilmiş bir isim. Her Internet kullanıcısının en az bir kere girdiği bu adresin hikâyesi ne? Googol, Milton Sirotta tarafından bulunan ve 1'in yanına 100 tane sıfır konmasıyla olaşan sayıyı temsil eden bir kelime. Google şu anda 3 milyar siteyi sizin için tarıyor. Bilgiye ulaşmak dipsiz bir kuyuda dolaşmaya benziyor. Internet’te dolaşmak da bundan farksız. Bu dipsiz kuyuda size en büyük yardımcıların başında ise arama motorları geliyor. Bu arama motorlarının başında ise iki genç adamın kurduğu Google şirketi geliyor. Dünyanın en büyük arama motoru 8 yaşında. Google'da günde 400 milyon arama yapılıyor. Google ismini veren şirket kendini şöyle tanıtıyor:
Hayal edilemeyecek kadar büyük bir sayıya (10 üzeri 100) verilen ad.
Evrendeki atomların sayısından bile daha fazla. Buna kaçımız inanır bilinmez ama, şu ana kadar bilgilerin derlenip toparlandığı tek adres olarak karşımız çıkıyor. Google ana sayfası hiç reklam almıyor ama aradığınız her kelime ile ilgili bir firma karşınıza çıkıyor. Kurumsal reklamlar ile Google cirosu dünyanın en fazla artış gösteren şirketi durumunda.

İKİ GENÇ ADAM KURDU
Google'ın kurucuları ve şu andaki başkanları 30 yaşında, gencecik iki adam:
  • Larry Page (Kurucu Ortak ve Ürün Başkanı)
  • Sergey Brin (Kurucu Ortak ve Teknoloji Başkanı)
2002 yılında dünyaca ünlü teknoloji dergisi Wired tarafından "Yılın İşadamları" seçildiler. Google’da 88 dilde arama yapabiliyor. Ve yarım saniye içinde 3 milyar siteyi tarıyor. Google’ın arama sonuçları anahtar kelimeyle sitenin birbirine olan uyumluluğuna ve o sitenin o anahtar kelimeye verdiği öneme dayanıyor. Herkesin en objektif ve aradıklarıyla en alakalı sonuçları bulabilmesi için değişik teknolojiler kullanarak siteleri belirliyor. Şu anda 3 milyardan daha fazla adres var Google'da. Ve hepsi tek tek inceleniyor. Aranan anahtar kelime sitenin neresinde geçiyor, kaç kere geçiyor ve nasıl geçiyor diye bakılıyor. Bu arada sitenin başka hangi sitelere link verdiğine ve bunun tam tersine de dikkat ediliyor.

NET’TE BAŞLANGIÇ NOKTASI
Google, internette bilgi bulmak isteyen kişilerin adeta başlangıç noktası oldu. Sadece arama ile başlayan site, zamanla e-posta, mesajlaşma programları gibi klasik hizmetlerin yanı sıra Google Earth gibi coğrafi konularda da hizmet sunan dev bir firma haline geldi. Google bu temelin üzerine, şirket yapısının da getirdiği çeşitlilikle ilerlemeye başladı. E-posta servisinden anında mesajlaşmaya kadar hizmet vermeye başlayan Google, online arama motorunu masaüstünü de arayabilecek şekilde programlaştırdı. Aranabilecek her şeyi arama heveslisi Google, masaüstü programı ile kullanıcıların sabit disklerine kaydettikleri doküman, resim, müzik ve diğer bilgileri aramasını sağladı. Bununla birlikte Google, dünyanın haritasının bulunduğu Earth programı ile de Amerika'da tanıdıklarınızın kaldıkları evleri kuşbakışı görmenize ya da hiç gidemediğiniz şehirleri gezmenize imkân sağlıyor. Google, Earth programındaki NASA ile olan işbirliğini Ay ve Mars'ın sahip olunan haritalarını Internet'e taşıyarak daha da genişletti. Google, bu adımlarının yanı sıra bedava sağladığı online hizmetlerle de kullanıcı sayısını arttırmakta. Amerikalı arama şirketi en son Microsoft'a karşı online bir Excel programını kullanıcıların hizmetine soktu. Takvim hizmeti de veren Google, yakında Internet tabanlı Word programını kullanıcıların beğenisine sunacak. Bununla birlikte, Google'un e-posta servisi G-Mail’deki postaların sonsuza kadar silinemeyeceği de tartışmaların dozunu yükseltti. Şunu söyleyelim Google, Internet hayatımızda belli bir yere sahip olmaya devam edecek.


Derlemedir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

8 Aralık 2012 / KAPTAN Sosyal Ağlar
1 Ekim 2013 / Misafir Soru-Cevap