Arama

Taahhüt Nedir?

Güncelleme: 12 Temmuz 2015 Gösterim: 3.631 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Nisan 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
taahhüt -dü
isim Arapça ta¤ahhud
Sponsorlu Bağlantılar

Bir şey yapmayı üstüne alma, üstlenme:
"Taahhüt işini ortağıma havale ettim."- A. Gündüz.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
taahhüt etmek

Birleşik Sözler
taahhütname
Kaynak:TDK

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Temmuz 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TAAHHÜT a (ar. ta’ahhüd).
1. Bir yükümlülüğü, bir sorumluluğu, bir şey yapmayı üstüne alma, onları yerine getireceğine ilişkin söz verme; verilen söz: Taahhütlerini yerine getirmek. Taahhüt altına girmek.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir şeyi taahhüt etmek, onu üstlenmek, yüklenmek.

—Bors. ve Huk. Hisse senedi satış taahhüdü, bir şirketin kurulması ya da sermayesinin artırılması sırasında bir hisse senedi alıcısına verilen sertifika. (Daha önceden kurulmuş ve eski hisse senetleri borsada kote edilmiş olan bir şirket söz konusu olduğunda, satış taahhüdü sertifikaları -alıcılara, sermaye artırımının kesinlik kazanması koşuluyla verildikleri halde sermaye artırımıyla birlikte hemen alınıp satılabilir duruma gelirler.)

—Huk. Taahhüt işlemi, borç doğuran hukuksal işlem; borçlandırıcı işlem. (Bu tür işlemler, tasarruf* işlemlerinden farklı olarak, bir hakka doğrudan doğruya etki yapmaz, yalnızca yükümlülük getirirler.)

—Kamu mal. Bütçede öngörülen bir harcamanın geçmesi zorunlu olan dört aşamadan (taahhüt, tahakkuk, ödeme emri ve ödeme) ilki. (Taahhüt, bütçede ödeneği olan bir kamu hizmetinin yapılmasını karar altına alan ve devleti borçlu duruma koyan bir olgudur.) || Taahhüt edilen harcamaların denetimi, harcama kesin olarak ödeme emrine bağlanmadan önce, bu harcama ile ilgili ödeneğin olup olmadığının araştırılması. (Bk. ansikl. böl.) || Taahhüt etmek, bir kamu harcamasını gerçekleştirme taahhüdü altına girmek.

—Muhs. Üçüncü kişilere olan borçların tümü. || Taahhüt hesabı, işletmenin mal varlığını bozmadan sonuçlandırılabilen hukuksal bağlantılar dolayısıyla yerine getirilen işlemlerin geçirildiği hesap. || Vadesiz taahhütler, alacaklıların hemen ödenmesini isteyebilecekleri vadesiz borçlar.

—ANSİKL. Kamu mal. Türkiye'de taahhüt edilen harcamaların denetimi Sayıştay ve Maliye bakanlığı tarafından yapılır. Maliye bakanlığı bünyesinde bu görev Bütçe ve mali kontrol genel müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Sayıştay’ın denetimi ise icradan önce ve sonra olmak üzere iki biçimdedir. 1260 sayılı yasa'nın 30. maddesi uyarınca Sayıştay kendi denetimine bağlı daire ve kurumların harcamaya ilişkin olarak yaptıkları sözleşmelere, her türlü bağıtlara, genel ve katma bütçeli dairelerin kadro ve ödenek dağıtım işlemlerine vize uygulayarak kamu harcamalarına ilişkin taahhütlerin önceden denetimini gerçekleştirir, icradan sonraki denetim ise masrafçı daireler tarafından yapılan sözleşmelerin tescil edilmek üzere Sayışta'ya gönderilmesiyle başlar. Sayıştay, sözleşmelerde bu işin bütçedeki tertibine uygun olup olmadığını, yeterli ödeneğin bulunup bulunmadığını ve taahhüt işlemlerinin yasa ve nizamlara uygunluğunu denetler. Sonuç olumlu ise tescil işlemi tamamlanır.

Kaynak: Büyük Larousse