Arama

Nakit Nedir?

Güncelleme: 25 Aralık 2015 Gösterim: 2.294 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
27 Nisan 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
nakit -kdi
TDK,Türk DilKurumu
Sponsorlu Bağlantılar

isim, ekonomi Arapça na®d

1 . Para, akçe.
2 .
Kullanılması hemen mümkün olan para, peşin para, likit.


Birleşik Sözler
  • nakit kartı
  • nakit para

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Hilla - avatarı
Hilla
Ziyaretçi
30 Temmuz 2011       Mesaj #2
Hilla - avatarı
Ziyaretçi
Kelimenin kökeni=Arapça ,Kelime _ kdi _ Son ekini alabilir.
  • 1.Anlam (-İsim-Ekonomi) = Para, akçe

    Sponsorlu Bağlantılar
    Cümle 1: Vakit nakittir. - Atasözü Cümle 2: Bana koca bir çiftlik ve epeyce de nakit bırakıp giden halama neredeyse öfkeleneceğim. - R. H. Karay

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Aralık 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NAKİT, -kdf a. (ar. nakd).
1. Para, özellikle de kullanılmaya hazır para: Bankalar nakit sıkıntısı içindeler. Şu sıralar nakdimiz yok. Vakit nakittir.
2. Esk. Sikke, madeni para, akçe.

—Esk. Nakd-a-nakd, borcunu arka arkaya ödeyerek kapatma. || Nakd-i can, en kıymetli şey, hayat. || Nakd-i cins, nakit olarak bulunan mal. para, sikke vb. için kullanılır. || Nakd-i halis, saf, katışıksız, içine başka bir katkı maddesi konmamış gümüş ya da altın para için kullanılır. || Nakd-i mevcud, elde bulunan, hazır para.

—ikt. Yasal değer taşıyan kâğıt ya da madeni para. || Nakit akımı, bir işletmede, belli bir dönem içinde, giren likidite akımı (tahsil edilenler) ile çıkan likidite akımı (harcamalar) arasındaki fark. (Nakit akımı, özfinansman gücünün bir göstergesidir.) [Eşanl. CASH-FLOVV.] (Bk. ansikl. böl.)

—ikt.. Bank, ve Mal. Nakit para, EFEKTİF' in eşanlamlısı.

—işi. ikt. Nakit bütçesi, bir işletmede, belli bir dönem içinde nakit giriş ve çıkışlarını planlamak amacıyla hazırlanan bütçe. (Nakit bütçelerinin kullanım alanları kısa vadeli yatırımların yönetilmesi, yatırım proleteriyle yapılacak ödemelerin planlanması, kısa ve uzun vadeli borçların azaltılmalarının bir programa bağlanması gibi çok çeşitli olabilir.)

—Muhs. Nakde çevrilebilir, bir bilançoda, aktifin hızla ve kolayca likit hale (ticari senet plasman, senetleri vb) getirilebilen öğeleri.

—Ansikl İkt. Sözcüğün dar anlamıyla, bir işletmenin nakit durumu çözümlemesiyle ilgili bir kavram olan nakit akımı kavramı, muhasebe “sonuçlarfnıh belirlenmesinde (bunlar zaman içinde fiili likidite hareketlerini içermiyorsa ve / ya da bu hareketlere uymuyorsa), ortaya çıkacak boşlukları, öngörücü yönetim açısından, geçici olarak doldurmayı amaçlar. Ama bu terim, daha çok, özfinansman kapasitesini belirtmek ya da ölçmek için kullanılır ve burada, muhasebe sonuçları pratikte bir referans hizmeti görür. Böylece brüt nakit akımı, vergiler, amortismanlar ve bazı karşılıklar (ihtiyat niteliğinde) çıkarılmadan önceki kâr toplamı; net nakit akımı ise, öncekinden vergiler ve mali giderler çıktıktan sonra kalan kâr toplamıdır. Alternatif yatırım projeleri arasında seçim yapmak için güncel değere indirgenmiş nakit akımı kullanılması, temelde likidite kavramına dayanır; çünkü, bu yönteme göre, mümkün her malzeme ve donanım için, bunun yol açacağı nakit giriş ve çıkışlarının güncel değerlen arasında karşılaştırma yapmayı gerektirir.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

8 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük