Arama

Yutak Nedir?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 2 Mayıs 2016 Gösterim: 5.353 Cevap: 3
SUNU - avatarı
SUNU
Ziyaretçi
1 Haziran 2010       Mesaj #1
SUNU - avatarı
Ziyaretçi
yutak -ğı
Ad:  yutak.jpg
Gösterim: 4889
Boyut:  49.6 KB

isim, anatomi
Sponsorlu Bağlantılar
Ağız ve burun boşluklarıyla gırtlak ve yemek borusu arasındaki boşluk.

Birleşik Sözler
yutak iltihabı

Son düzenleyen Safi; 2 Mayıs 2016 02:07
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Haziran 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YUTAK a. Anat
1. Kafatasının altından yemekborusunun başlangıcındaki halka kıkırdağa kadar uzanan kaslızarlı kanal
Sponsorlu Bağlantılar
2. Yutak atardamarı, dış karotıs atardamarının bir dalı (Yutağın yan çeperi boyunca yukarıya doğru çıkar ve arka beyin zarı atardamarı ile son bulur.) |j. Yutak sınır ağı. dilyutak, akcığermıde (vagus) ve büyük sempatik sinirlerinin yutak dallarının birleşmelerinden meydana gelen ve yutağın yan çeperleri üzerinde yer alan sınır ağı.

—Bıyol Boynun içinde, besinlerin ağızdan yemek borusuna geçtiği yer.

—Bocbıl Bağırsağın ağızdan hemen sonra gelen ön bölümü. (Gerçek ağzı bu lunmayan emici böceklerde, yutak emme organını işleten bir pompa gibi çalışır, bu bölüme bazen emici kursak da denir)

— Karş anat. Yutak kökenli bezler, omurgalılarda yutak bölgesinde bulunan ya da dörtayaklılarda. suda yaşayan omurgalılara özgü solungaç organlarının dönüşüme uğramasıyla oluşan lenfoıt organlar (Tiroit, tımüs, paratıroıt ve bademcik bez lerı ile son solungaç cismi yutak kökenli bezlerdir)

—ANSIKL Anat Kafatasının altında, ilk beş boyun omur kemiğinin önünde bulu nan yutağın yan kısımlarında boynun ırı damarları ve bazı sinirler (dil. yutak, vagus ve büyük dil altı sinirleri) yer alır.
Yutağın ön yuzu deliklerden oluşmuştur; yukarıdan aşağıya doğru şunlar görülür: burun boşluklarının arka delikleri ve östakı borusunun delikleri, sonra, damak eteği dayanakları ve bademciklerle sınırlı boğaz uzantısı, daha sonra dil, küçük dil, gırtlak girişi ve bu organın arka yüzü Yutak uç kısma bölünebilir: üst yutak ya da burun-yutak; ağız yutağı ya da arka-ağız, ve alt yutak ya da yemekborusu yutağı Yutak solunum havasının geçmesine yol verir; gırtlak sesi harmonıklerını güçlendirerek ses oluşumunda ve yutmada rol oynar; sindirim ve solunum yolları yutak düzeyinde çakışır.

—Karş. anat. Terimin geniş anlamında, birçok omurgasız hayvan şubelerinde olduğu gibi (knıdlıler, mercanlar, kaburgalı medüzler, yassısolucanlar, tekerleklıkurtlar, ıpsısolucanlar. solucanlar, halkalısolucanlar ve sülükler, ectoprocta, bazı yumuşakçalar, onıkoforalar, bazı eklembacaklılar, bazı derısıdıkenlıler) sindirim aygıtı kaslı ise, yutak bunun ön kısmını oluşturur. Dar anlamında, bu sindirim bölümü yutak değildir, ancak sindirim boşluğunu dışarıya bağlayan yarıklar varsa (solungaç yarıkları) buna yutak denebilir. Yutak, entero- pneustol, tulumlular ya da kafatassızlar (batrak) gibi bazı ikıncılağızlı omurgasızlar ile yuvarlakağızlıların larvalarında ve solungaç süzgeçlerine sahip kurbağa yavrularında ve bazı balıklarda temel olarak mıkrofaj beslenme organıdır. Sözgelimi tulumluların yutağının büyük ölçüdeki karmaşıklığı bu beslenme işlevinden ileri gelir. Yutak aynı zamanda yardımcı bir solunum işlevi de üstlenir ve bütün prochor- data ile suda yaşayan omurgalılara (yuvarlakağızlılar, balıklar ve amfibyum larvaları) özgü solungaç yapılarını taşır. Çenelıağızlı omurgalıların çoğunun makrofaj beslenmeye geçişi ile bu solunum işlevi kara omurgalılarında kendiliğinden ortadan kalkar Bu ıkı işlevine (mikrofaj beslenme ve solunum) paralel olarak yutak, dörtayaklılarda varlığını sürdüren belirli sayıda bez ya da lenf dıvertıküllerı taşır.

—Patol Solunum ve sindirim yollarının kavşağı olan yutakta meydana gelen hastalıklar, yutma, soluma ve seslenme işlevlerini etkiler. Enfeksiyonlar çoğunlukla yutaktaki lenf oluşumlarından birisi üzerindedir: yutağın ağza yakın bölümünde bademcik ( * ANJİN ve BADEMCİK* İLTİHABI) ya da burun arkası bölümünde adenoıt etçikler. Bu burun etçiklerinin büyümesine, bebeklerde ve küçük çocuklarda sık rastlanır. Ortakulak östakı borusu yoluyla yutakla bağlantılı olduğundan bu etçiklerdeki iltihaplar çok zaman akut ortakulak iltihapları gibi iltihaplara neden olur ve sık sık yinelenme eğilimi gösterir. Yutak çepe rı mukozasının iltihabı (farenjit) akut ya da süreğen olabilir Yutak urları ağız ve alt bölümlerinde burun arkası bölümünden daha fazla görülür. Çocuktaki burun arkası fıbromu önemli kanamalara neden olabilir. ( » BURUN* KANAMASI.)

—Yet Yutak iltihabının (farenjit) bir adı da any/n'dır (akut, flegmonlu, süreğen) Atlara özgü dıvertıküller olan gırtlak ceplerinde besin parçalarının birikmesi periyodik soluğanlığa yol açabilir. Yutak felci, süreğen yutak iltihabının olası bir komplikasyonudur. Bu durumda yemlerin ve sıvıların yutulması hemen hemen imkânsızlaşır; hayvan açlıktan ya da yabancı cisim pnömonısınden ölür.

Kaynak: Büyük Larousse

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Mayıs 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Yutak (Farinks)
48328d1461966518 yutak nedir yutagin yapisi ve gorevleri yutak


Yemek borusu, soluk borusu, geniz açıklıkları ve orta kulak açıklarının; yani toplam yedi deliğin açıldığı boşluğa verilen ad. Bu bölgenin en önemli görevi hava ve besin trafiğini uygun bir şekilde düzenlemektir. Besin yutaktan geçerken soluk borusunun giriş kısmı bir kapakla kapatılır. Bu kapağa küçük dil denir.

Yutak veya farinks (Latince pharynx), sindirim kanalının, ağız ve burun boşluğunun arkasında yer alan bölümüdür.

DEVAMI Yutak Nedir - Yutağın Yapısı ve Görevleri

SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Mayıs 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yutak ingilizcesi
  • oesophagus , esophagus, pharynx,
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

1 Mayıs 2016 / _Yağmur_ Tıp Bilimleri
18 Ekim 2011 / Misafir Soru-Cevap
22 Ocak 2014 / Misafir Cevaplanmış