Arama

Kıraat Nedir?

Güncelleme: 20 Mart 2016 Gösterim: 3.543 Cevap: 4
SUNU - avatarı
SUNU
Ziyaretçi
1 Haziran 2010       Mesaj #1
SUNU - avatarı
Ziyaretçi
kıraat -ti
isim, eskimiş (kıra:at) Arapça ®ir¥¢at
Sponsorlu Bağlantılar
1 . Okuma:
"Orada da bu gece kıraatleri devam ediyordu."- H. C. Yalçın.

2 . din b. (***) Kur'an'ı belli kural ve işaretlere göre okuma.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
kıraat etmek

Birleşik Sözler
kıraathane


Kaynak: Türk Dil Kurumu
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
1 Aralık 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Konusu Kur'an-ı Kerim'in okunu­şu olan ilimdir. İslam dininin yüce ki­tabı Kur'an-ı Kerim birçok ilmin ko­nusu olmuştur. Tefsir ilmi, Tecvid il­mi, l'câzu'l-Kur'an ilmi gibi. Kıraat ilmi de bunlardan biridir. Kur'an da her kitap gibi okunur. Ama Kur'ân'ı okumak, sıradan bir kitap okumak­tan farklıdır. Kur'an herkesin diledi­ği, aklına estiği gibi okuyabileceği bir kitap değildir. Kur'ân'ı okurken be­lirli kurallara, belirli inceliklere uy­mak gerekir. İşte bu kural ve incelik­leri öğreten ilim Kıraat ilmidir.
Sponsorlu Bağlantılar

Kıraat ilmi, Kur'an'm kelimeleri­nin okunuşunu, telaffuzunu doğru olarak öğretmeyi amaçlar. Her kelimeyi hakkını vererek, söyleşiyi tam yaparak, onları bozmaktan değiştir­mekten sakınarak okumak esastır. Kur'an'ın okunmasında otorite olmuş imamlardan (Kıraat imamları), doğru olarak nakledilen okuyuş şekillerini de bize kıraat ilmi öğretir. Kur'an'ın bilindiği şekilde güzel sesle ve makam­la ve kendine has ahenkle okunması bu ilmin konusudur.


İslam Ansiklopedisi


Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
20 Mart 2016       Mesaj #3
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
KIRAAT
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kıraât (Arapça: قراءة Okuma, okuyuş), Kuran-ı Kerim'in serbest okunuşunu Kıraat-ı Aşere'ye göre içeren ve her defasında farklı okunan ve tonu ve içeriği de değiştiren bir yöntemdir. Normal musikide sadece tek bir metin olmasına rağmen Kuran'ın okunuşundaki 10 (Arapça: aşere) çeşit okunma ve farklı anlamla insan sesinin piyanoyla veya kanunla akort edilmesi sayesinde geniş olanaklara sahiptir.

Kıraat imamlarından her birinin, rivayet ve tariklarının ittifak ile temsil ettiği okuyuşa kıraat yedi veya on kıraattan her birinin kendisine dayandırıldığı kimseye de imama denir. Bir İmam'a ait Raviye (talebesine) nispet edilen kıraat farklılığına Rivayet; bu rivayeti nakleden, yani kıraat imamlarından birisinden kıraat rivayet eden kişiye de Ravidenilmiştir. Ravilerin ravileri arasındaki farklı nakillere de 'Tariktabiri kullanılmıştır. Kıraatları bilen kimseye kurra; bunları sözlü olarak nakledip okutan kimseye de mukri denilmiştir.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Mart 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Kıraat (kıraet)
  • Okuma. Düzgün ve çabuk okuma.
  • Okuma kitabı.
  • Fık: Namazda Kur'an-ı Kerim'den bir miktar okumak.İnsan bir yazıyı ya kendi kendine yahut başkasına dinletmek üzere okur. Hususi mütâlaa nasıl olsa olur. Fakat dinletmekten maksad, anlatmak olduğu için o yolda okumanın dikkat edilecek bâzı noktaları vardır.Bir eser mensur ise onu okumağa Kırâet, manzum ise inşâd denir. Gerek kırâet, gerek inşâd: Mihânikî, mantıkî, bediî diye üçe ayrılır. (Bak: Bediî kıraet, İnşad, Mantıkî kıraet, Mihanikî kıraet)
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Mart 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kıraat ingilizcesi
  • reading
SİLENTİUM EST AURUM