Arama

Turşu Nedir?

Güncelleme: 4 Eylül 2015 Gösterim: 2.503 Cevap: 2
SUNU - avatarı
SUNU
Ziyaretçi
2 Haziran 2010       Mesaj #1
SUNU - avatarı
Ziyaretçi
Turşu
isim Farsça turş³
Sponsorlu Bağlantılar

1 . Tuzlu suda, sirkede bırakılarak özel bir kıvama getirilmiş sebze veya meyve.
2 . sıfat, mecaz Bitkin, yorgun.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
turşu gibi olmak
turşu kurmak (veya yapmak)
turşu olmak
turşusu çıkmak
turşusunu kurmak
turşuya dönmek

Birleşik Sözler
turşu balığı
turşu suyu


Kaynak: Türk Dil Kurumu

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Ocak 2013       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TURŞU
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Bazı sebze ve meyvelerin tuzlu ya da sürekli suda bırakılmasıyla oluşan yiyeceklerin genel adı. Lahana, patlıcan, hıyar, biber, havuç gibi sebzelerin; kelek, muşmula, elma, armut gibi meyvelerin turşusu kurulabilir. Turşu, çiğ olarak ya da haşlama yoluyla yapılabilir. Çiğ yapılırken sebzeler, meyveler iyice yıkandıktan sonra tuzlu, sirkeli ya da sirkeli-tuzlu suya yatırılır. Haşlamadaysa turşuluk meyve ya da sebze haşlandıktan sonra aynı işlem yapılır. Turşu oluşurken suyu arada bir savrulur, üst kısımda biriken beyaz köpük alınır. Mayalaşmanın kolaylaşması için turşu kabına nohut, koruk, fasulye de konulabilir. Koku ve tat vermek içinse sarmısak, kereviz, hardal ve kırmızı biber, turşu malzemesi içine yerleştirilir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Eylül 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TURŞU a. (fars. turşı'den).
1. Bazı sebze ve meyvelerin tuzlu su ya da tuz, su ve sirke karışımında bekletilmesiyle yapılan ekşi yiyecek. (Bk. ansikl. böl.)
2. Arg. Çok sarhoş.
3. Turşu gibi, çok yorgun ve halsiz. || Turşu kurmak, turşu yapmak, turşuluk sebze ya da meyveleri kaplarına yerleştirmek. || Turşu olmak, sözkonusu yiyecekse, ekşimek, bozulmak; bir kimseyse, güçsüz bir duruma düşmek, bitkinleşmek. || Turşusu çıkmak, söz konusu bir şeyse, iyice ezilmek; bir kimseyse, çok yorgun, bitkin bir duruma gelmek. || Turşusunu kurmak, harcanması, elden çıkarılması gerekli bir şeye bir türlü kıyamamak anlamında kınama ya da alay yollu kullanılır. || Turşuya dönmek, yorgunluktan Ayakta duracak hali kalmamak, bitkinleşmek: Bütün gün temizlik yapmış, turşuya dönmüştü.

—ANSİKL. Mutf. Turşu lahana, patlıcan, salatalık, pancar, havuç, fasulye, kelek, domates vb. sebze ve meyvelerden yapılabilir. Sebze ve meyveler ayıklandıktan sonra bütün ya da parçalanmış halde tuzlu ya da tuzlu, sirkeli suya yatırılır. Koku ve tat vermesi için kavanozun içine kereviz sapı, sarmısak, kırmızı biber, hardal, maydanoz vb.; mayalaşmayı kolaylaştırmak için de nohut, fasulye, üzüm, koruk vb. atılır. Üzerine hava alınmasını önlemek için bir ağırlık konarak kapağı iyice kapatılır, suyu sık sık savrulur ve üzerinde biriken beyaz köpük alınır Sebzelerin rengi sararınca olgunlaşmaya başladığı anlaşılır. Turşuyu kaba tuz, su ve sirkeyle tenekeye basıp ağzını lehimleyerek ya da sebzeleri haşlayarak da turşu yapılır. Günümüzde kimi kimyasal bileşimler kullanılarak fabrikalarda da üretilmektedir.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

9 Ekim 2008 / GÜLGECELER Taslak Konular
22 Ağustos 2011 / GÜLGECELER Taslak Konular
9 Ekim 2008 / GÜLGECELER Taslak Konular
13 Haziran 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
9 Ekim 2008 / GÜLGECELER Taslak Konular