Arama

Söylev Nedir?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 10 Kasım 2015 Gösterim: 2.220 Cevap: 1
LaSalle - avatarı
LaSalle
Ziyaretçi
19 Haziran 2010       Mesaj #1
LaSalle - avatarı
Ziyaretçi
Söylev
isim
Sponsorlu Bağlantılar

Bir topluluğa düşünceler, duygular aşılamak amacıyla söylenen, uzunca, coşkulu ve güzel söz, nutuk, hitabe:
"Bir aralık elinde tahta çantalı birisi, kahvenin önündeki halka karşı bir söylev çekmeye başladı."-
F. Otyam.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

  • söylev vermek

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Kasım 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SÖYLEV a. Belli bir görevle yükümlü bir konuşmacının, özellikle bir tören sırasında, dinleyicilere seslenerek belli bir konuda yaptığı konuşma; nutuk, hitabe: Genel sekreter kongreyi bir söylevle kapatacak. Büyükelçi davetlileri için bir karşılama söylevi hazırlamıştı.

Sponsorlu Bağlantılar
—Bel. Dinleyicileri inandırma amacı güden ve kesin kurallara göre yapılanmış hitabete dayalı açıklama (Bk. ansikl. böl.)

—Ed. Bir dinleyici topluluğuna belirli bir konuda bilgi verirken dinleyenleri düşünce, duygu yönlerinden etkilemeyi de amaçlayan konuşma türü. (HİTABET.)

—AnsIkl. Bel. Eskiden yüceltici ya da aşağılayıcı, tartışma ve yargılama niteliğinde olmak üzere üç tür söylev vardı ve her söylev 6 bölüme ayrılıyordu: (ordium, önerme ya da bölme, anlatı, kanıtlama ya da doğrulama, çürütme ve konuşmanın bağlandığı bölüm. Bugün siyasal (taç giyme, bağımsızlığını ilan etme dolayısıyla verilenler, tribünlerde, meclislerde verilenler), dinsel (vaaz, homilîa, konferans, övgü ve ağıt niteliğindekiler), yargılayıcı (savunma, sorgulama niteliğindekiler) ve akademik (belli günler dolayısıyla verilenler) nitelikte söylevler vardır.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

19 Şubat 2013 / Misafir Edebiyat