
Ziyaretçi

Kastanyet
(İspanyolca castaho: “kestane”), sert ağaçtan, fildişinden ya da başka bir maddeden yapılmış, içi oyuk iki parçanın birbirine vurulmasıyla ses çıkaran çalgı.
Sponsorlu Bağlantılar
İspanya’da, Balear Adalarında ve İtalya’nın güney bölgelerinde yaygın bir halk çalgısıdır. Armut biçimindeki parçaları birbirine bağlayan ip sıkıca başparmağa geçirilir. Sonra bu parçalardan biri, öbür dört parmakla tutulan öteki parçaya vurularak şaklatılır. Çoğunlukla sol eldeki kastanyetle basit bir ritim çalınırken, sağ eldeki küçük kastanyet çiftiyle daha karmaşık ritimler çıkarılır.
Orkestralarda kullanılan kastanyetler saplarından tutup sallanarak, sabit bir tahtaya bağlı olan türleri de parmakla ya da davul sopalarıyla çalınır. Eski Yunanlılarda (krotala), Romalılarda (crotala) ve Mısırlılarda da kastanyete benzer çalgılar vardı. Bu çalgılan Ispanya’ya götürenlerin Fenikeliler olduğu sanılır; armut biçimli olan türleri ise büyük olasılıkla Magriplilerle birlikte gitmiştir. Türkiye’de de kastanyet benzeri çalgılara rastlanır. Ayrıca bak. çarpare.
Kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen perlina; 22 Ağustos 2017 21:39
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.