JAMBON a. (fr. bacak anlamında jam- be’dan). Domuzun arka bacağından elde edilen, çiğ ya da pişmiş olarak hazırlanan parça. (Bk. absikl. böl.)
—Mutf. Jambon rulo, ince dilimlenmiş jambonlara tereyağıyla karıştırılmış kornişon, pancar turşusu, zeytin ezmesi ve ançuez sürüp rulo biçimi verilerek yapılan soğuk meze türü yiyecek. (Üzerine kürdan iliştirilerek açılması önlenen jambonlar buzdolabında soğutulur.)
—ANSİKL. Jambon,'genellikle taze olarak değil, salamura olarak kullanılır. Sonradan istenirse pişirilir ya da çiğ bırakılarak ona özel bir tad veren etüvleme (ya da etüvleme-isleme), kurutma ve dinlendirme işlemlerinden geçirilip kuru jambona dönüştürülür.
Kaynak: Büyük Larousse