Arama

Olabilirlik Nedir?

Güncelleme: 17 Aralık 2015 Gösterim: 1.621 Cevap: 1
Breath - avatarı
Breath
Ziyaretçi
1 Temmuz 2010       Mesaj #1
Breath - avatarı
Ziyaretçi
olabilirlik -ği
isim

Sponsorlu Bağlantılar

Olasılık, ihtimal, mümkünlük:
"Ölüm, olabilirliklere çekilen kesin bir çizgidir."- T. Uyar.


TDK, Türk Dil Kurumu

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Aralık 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
OLABİLİRLİK a Olması, gerçekleşmesi mümkün olan bir şeyin durumu.

Sponsorlu Bağlantılar
—Fels. Kant’ta, aynı zamanda hem yazgıya, hem de yöneldiği gerçekliğe uygulanan kiplik kategorisinin ilk evresi (ya da şeması). [Bk. ansikl. böl.]|| Hegel'de, gerçek dünyada görünen ve kendi somut gerçekliğiyle bağıntılı olarak kavranan bir şeyin olasılığı. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Fels. Kant şöyle der: "Olabilirlik şeması, çeşitli tasarımların bireşiminin genel olarak zamanın koşullarına uygunluğudur (örneğin karşıtların bir şey içinde aynı anda değil, ancak birbiri ardına var- olabilmeleri olgusu); bir başka deyişle, bir şeyin tasarımının herhangi bir zamana göre belirlenimidir”(Saff aklın eleştirisi [Kritik Der Reinen Vernunft], 1,1,2).
Hegel’de, "yalnızca olanaklı" olan, bu niteliğiyle, somut gerçek olandan ayrılır; ancak yalnız biçimsel olmakla kalmayan gerçek olabilirlik (alm. Möglichkeit), her zaman somut gerçeklikle gerçek bir karşılıklı özdeşlik içinde bulunur, Hegel kantçı aşkıncılığa işte bu noktada karşı çıkar. Şöyle der: "Varlık ve yansımanın birliği olarak töz, özünde onların dış görünüşü ve konmuş varlığıdır [...]. Bu dış görünüş, biçimin özdeşliği olarak özdeşliktir; olabilirliğin ve somut gerçekliğin birliğidir” (VVİssenschaft Der Logik [Mantık bilimi], "Öz”, 3, 3). Böyle bir birlik, zorunluluğun olumsallık içinde ortaya çıkmasının apaçık belirtisidir.

Kaynak: Büyük Larousse