Arama

Sülün Nedir?

Güncelleme: 3 Mayıs 2018 Gösterim: 5.825 Cevap: 2
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
5 Ocak 2011       Mesaj #1
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi

SÜLÜN

Ad:  sülün2.JPG
Gösterim: 206
Boyut:  18.0 KB

1. Erkeği parlak tüylü, eti makbul kuş. (Phasianus colchicus; tavuksular takımı, sülüngiller familyası.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Sülün gibi, boylu boslu, yürüyüşü güzel kimse için kullanılır.

—ANSİKL.
Sülün, Türkiye’nin yerli kuşlarından biridir; bilinen 42 sülün alttüründen biri olan bakır sülününün (Phasianus colchicus colchicus) anayurdu Kafkasya ile Karadeniz'in güney ve doğu kıyılarıdır Sülünde eşey ayrılığı çok belirgindir: dişinin kahverengi tüylü, kısa kuyruklu olmasına karşılık, erkek, madensel parıltılı çeşitli renklerde olabilir, etçikleri parlak kırmızıdır ve kuyruğunun üstünde uzun telekler bulunur. Sülün daha Antikçağ’da Orta Asya'dan Avrupa'ya sokulmuştur; günümüzde birçok Avrupa ülkesinde doğal olarak yaşamakta ve üremektedir. Sülün, temelde, tohumcul ve otçuldur; ama gerektiğinde yiyecek listesine böcekleri, çeşitli omurgasızları da ekleyebilir. Çokeşlidir: dişi, baltalıklarda yerde yuvar yapar.

Türkiye’de bulunan bakır sülünü (bu hayvana Bohemya sülünü, asil sülün, siyah yakalı sülün, siyah boyunlu sülün adları da verilir) halkasız sülünlerdendir. Saf ırkına ender rastlanır. Türkiye'de dışarıdan getirilen yumurtalarla üretilen av sülünü, bakır sülünü, çin sülünü (P. colchicus torquatus) ve moğol sülününün (P. colchicus mongoticus) karışımından oluşur. Av sülünü gündüzcüdür; erkeği ve dişisi yerde yatar. Kanatları küçük olmasına karşın hızlı uçar, ama uzun süre uçamaz.

Sülünün yetiştirilmesi


Sülün yerli bir kuş olmakla birlikte, plansız ve yoğun avlanma nedeniyle Türkiye'de soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvanlardandır. Avrupa ülkelerinin çoğunda yoğun biçimde üretilen bu kuşun, Türkiye’de yok olmaması için zaman zaman dışarıdan alınan yumurtalardan üretim yapılmaktadır. Özellikle Trakya bölgesindeki bazı meraklılar sülünü başarıyla yetiştirmektedir. Ne var ki, daha çok orman kenarlarını seven bu kuşun doğal olarak üremesi ve çoğalması, ancak ormancıların bu işle görevlendirilmesiyle mümkün olabilir.

—Mutf. Sülün hafifçe çürütülmüş olarak yenir Ancak 15 aylık ya da daha küçük sülünün eti makbuldür; daha sonra eti sertleşir. Genellikle dişi sülünün eti tercih edilir.

Kaynak: Büyük Larousse


Son düzenleyen Safi; 3 Mayıs 2018 00:26
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
10 Ekim 2013       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sülün
Sülüngillerden, büyük boylu, erkeklerinin tüyleri çok süslü kuş. En bilineni bayağı sülündür (Phasianus colchicus). Güneydoğu Avrupa'dan Kafkasya'ya kadar olan bölgede yaşar. Evcil sülünler bundan türemiştir. Sülünlerin kanatları kısa olduğundan iyi uçamazlar. Erkek ve dişileri görünüş, özellikle tüylerinin renkleri bakımından birbirlerinden çok farklıdır. Başlarında tüy demetleri ya da ibik bulunur. Erkek dişiden daha iridir.
Sponsorlu Bağlantılar

Eti beğenilen, değerli bir av hayvanıdır. Yerde yaşamakla birlikte geceleri ağaçlarda tünerler. Yuvalarınıysa yere yaparlar. Tohum, meyve, bitki, kurtçuk, solucan, küçük sürüngenler, hatta memeli küçük hayvanlarla beslenirler. Bayağı sülünden başka Asya'nın ılıman ve tropikal bölgelerinde yaşayan halkalı sülün (Phasianus torquata), altın sülün (Chrysolopus pictus), gümüş sülün (Gennaeus nyctemerus) gibi pek çok türleri vardır.
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 3 Mayıs 2018 00:26
Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Kasım 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

sülün


(isim, zooloji)


Anlam: Sülüngillerden, kuyruğu çok uzun, eti yenilen bir kuş (Phasianus colchicus).
  1. kuyrugu cok uzun, eti begenilir bi kus
  2. boy bos, yuruyus guzelligi falan anlatir.kadinlar icin cok kullanilir.
  3. sulun gibi kadin.
  4. 80li yillarin basinda anneannemlere gittigim yaz evsahipleri arka bahceye kumes kurmustu.orda sulun gorme onuruna eristim.uzun kuyruklu, cok hos renklerde tuyleri olan hindi benzeri bi hayvan.ne diyeyim boyle bi kadin cocukken bile insanin hayellerini suslemiyor. ayrica bu sulunun yuruyusunde de ozel bir numara yok.her kumes hayvani gibi yuruyor.
  5. denir ki duyuları çok hassas hayvanlardır ve bu yüzdendir ki en ufak titreşimleri bile hissederler, depremin olacağını sezerler.
  6. avcilar tarafindan bilinçsizce vuruldugundan, turkiye'de sayisi cok azalmis ve bazi bolgelerde koruma altina alinmis kus.
  7. rengarenk guzel goruntusunun aksine karga ile karsilastirilamiyacak cirkinlikte sese sahip kus cinsi.guzellik ve ses tezatligi bakimindan bir benzeri de tavus kusudur.
  8. ataturk orman ciftligindeki örnekleri bugünlerde kuyruksuzdur, malum tuy dokme mevsimi. ayrica dikkat ceken bir sey de tavuk kafeslerinin bazilarinda yalniz bırakilmiş sulunlerin olmasi, bi anlam veremedim.
  9. son yıllardaki kene ısırılması olaylarına karşı kenesavar olarak kullanılacakları açıklanan kuşlardır. sanırsam önce sıkı bir komando eğitiminden geçirilip sonra vahşi doğaya karşı salacaklarmış güzelim hayvanları. zaten her parka, bahçeye kümeslerini koysalar nöbetçi kenesavar olarak pek işe yararlar.
  10. etindeki yağ oranı düşüktür. lezzetli olması ve nadir bulunmasından dolayı nispeten pahalıdır. 14-18 haftada kesim olgunluğuna gelen sülünlerde kesim canlı ağırlığı 1.100-1.500g arasında değişir.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • sülün gibi

Son düzenleyen Safi; 3 Mayıs 2018 00:23

Benzer Konular

25 Nisan 2009 / HipHopRocK Türkiye'den
10 Ekim 2013 / _EKSELANS_ Ziraat
20 Haziran 2008 / Misafir Sinema tr
3 Mayıs 2009 / Gabriella Zooloji
2 Temmuz 2010 / _Yağmur_ Zooloji