Arama

İspirto Nedir?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 24 Mart 2018 Gösterim: 4.225 Cevap: 3
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
Ziyaretçi
7 Nisan 2009       Mesaj #1
AndThe_BlackSky - avatarı
Ziyaretçi

İSPİRTO

Ad:  ispirto.JPG
Gösterim: 870
Boyut:  17.2 KB

(ital. spirito, alkol'den).
Sponsorlu Bağlantılar
1. Evlerde temizlik işlerinde ve yakıt olarak kullanılan etanolün (etil alkol) ticari biçimi.
2. İspirto ocağı, ispirto ile yanan küçük, basit ocak. (İSPİRTOLUK, KAMİNETO da denir.)
3. Beyaz ispirto, % 96,6'lık alkole verilen ad. ll Mavi ispirto, içine yabancı maddeler katılarak içilmez hale getirilen ve yakıt olarak kullanılan alkol.

Beyaz ispirto


sudan başka yabancı madde içermez; bu su, alkole etki etmeyen CaO ya da CaC2 ile tepkimeye sokulur ve ardından damıtma işlemi uygulanırsa % 100'lük alkol elde edilir. Beyaz ispirto, Türkiye'de yalnızca Tekel tarafından üretilir. Ham maddesine göre elde edilen ürünlere melas ispirtosu, patates ispirtosu, selüloz ispirtosu, tahıl (arpa, mısır, pirinç) ispirtosu, fsülfit ispirtosu gibi adlar verilir. Ayrıca petrol krakingi ürünleri ile karpitten de ispirto elde edilebilir. Tekel tarafından piyasaya sınırlı olarak verilir; büyük miktarlarda alımı, özel izne bağlıdır. Tipta dezenfektan,.kimi sanayi ürünlerinde çözücü olarak kullanılır; eczacılık ürünleri, eter, aseton, asetaldehit, asetik asit, polietilen vinilklorür ile polistiren yapımında temel hammaddedir.

Mavi ispirto


Mavi ispirto'nun içerdiği yabancı maddeler yüzünden besin ve içit sanayilerinde kullanımı yasaklanmıştır. Tekel fabrikalarınca üretilir ve yalnızca ispirto ocaklarında yakıt olarak tüketilir.

İSPİRTOLU


sıf. İçinde ispirto bulunan şey için kullanılır; İspirtolu içki.
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 24 Mart 2018 00:23
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
4 Nisan 2010       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye

İSPİRTO HAKKINDA GENEL BİLGİ


İspirtonun teknik adı etil alkol, kimyasal formülü ise C2H5OH Türkiye’de şeker sanayi bünyesinde kurulu dört adet ispirto fabrikası bulunmaktadır. Bunlar Eskişehir, Erzurum, Malatya ve Turhal İspirto fabrikalarıdır. İspirto fabrikalarında melas içinde bulunan şekerin fermantasyonu sonucu ispirto (etil-alkol) üretimi yapılır.
Sponsorlu Bağlantılar
Melas şeker fabrikalarında kristal hale getirilemeyen % 50 şeker, % 15 su, % 35’i şeker dışı maddeler olan kahve renkli az akıcı şuruptur. Melas ispirto fabrikasında üç kat sulandırılarak mayalar üzerine verilip fermantasyona bırakılır.

Fermantasyon yüksek moleküllü organik maddelerin özellikle karbonhidratların maya dediğimiz mikroorganizmalar tarafından daha küçük moleküllü maddelere parçalanmasıdır. Fermantasyon teknolojisinin özelliği fermantasyon olayına dayanması yani hammaddenin yapısında fiziksel ve kimyasal değişiklikler olmamasıdır. İspirto fabrikasında etil-alkol aşağıdaki fermantasyon mekanizması ile melastaki şekerin alkol mayası (saccoharomyces Cerevisiae) tarafından parçalanıp CO2 ve etil-alkol’e dönüşmesi sonucu elde edilir.

H2O (Asit)
C12H22O11 C6H12O6 + C6H12O6
Hidroliz Glikoz Fruktoz

Maya
C6H12O6 2 C2H5OH + 2 CO2 + Q
Fermantasyon Etil-Alkol
Fermantasyon sonucu elde edilen düşük alkollü sıvı destilasyon kolonlarında tekrar tekrar kaynatılarak içindeki gayrisafiyetlerden temizlenir, rafine edilir ve alkol derecesi yükseltilerek (96,0o) olarak üretimi gerçekleştirilir.

İSPİRTO ÜRETİMİ:
Fabrikamızdan melastan alkol elde etme işlemini ekteki şema yardımıyla şöyle anlatabiliriz. Melas deposundan alınan melas kantardan tartılarak bir kısmı maya üretmek için gıda hazırlayıcısı olarak kullanılan ekşi mayşe kazanına (1) alınır. Bu kazana ayrıca sülfirik asit eritilmiş diamonyumfosfat ve su katılarak gıda hazırlanır. Bu gıdanın bir kısmı maya dairesine, diğer kısmı ise maya çoğaltma kazanına (2) verilir. Maya dairesine ve maya çoğaltma kazanına ayrıca hava verilerek mayanın çoğalması sağlanır. Bu çoğaltılan maya son fermantasyon kazanına (4) verilir.

Kantardan alınan melasın diğer kısmı da tatlı mayşe kazanına alınarak su ile karıştırılır. Tatlı mayşe hazırlanır. Mayası verilmiş son fermantasyon kazanının üzerine hazırlanan tatlı mayşe verilerek kazan doldurulur, dolan kazanın kapağı kapatılır, havasız ortamda fermantasyon olayı tam olarak başlamış olur. 7-8saat sonra kazan fermantasyonunu tamamlamış ve düşük alkollü mayşe (5) meydana gelmiştir.

Alkollü mayşenin içinde bulunan maya, maya ayırma ve kurutma istasyonunda mayşeden ayrılarak proteince çok zengin olan alkol mayası üretimi gerçekleştirilerek yem fabrikalarına satılır.
Son düzenleyen Safi; 23 Mart 2018 23:50
Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Mart 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ispirto İtalyanca. spirito
İsim.
(ispi'rto) halk dili.
1. Alkol: "Garip kıyafetli, ağızları ispirto kokan, gözleri kırmızı iki adamla gırtlak gırtlağa boğuşuyordu." -H. E. Adıvar.
2. mecaz. İçki.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Mart 2018       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ispirto
sanayide ve evlerde çeşitli amaçlarla kullanılan sulu etil alkol çözeltilerinin ticari adı. İçki olarak tüketilmesini ya da içki üretiminde kullanılmasını önlemek üzere içine renk, koku ve tat bozucu katkı maddeleri katılan bu çözeltiler piyasada çeşitli adlarla bulunur: Bergamot esansı eklenen tuvalet ispirtosu (yüzde 75 etil alkol); yalnızca yakacak olarak kullanılan mavi ispirto (yüzde 92 etil alkol); ilaç, kozmetik ve boya sanayisinde çözücü olarak kullanılan sanayi ispirtosu (yüzde 92 etil alkol).
kaynak: Ana Britannica
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

14 Eylül 2013 / Misafir Cevaplanmış
17 Aralık 2010 / 57can222 Cevaplanmış
15 Aralık 2011 / ziyaretçiler Cevaplanmış
30 Ekim 2011 / Misafir Cevaplanmış