Arama

Trol Nedir?

Güncelleme: 24 Ağustos 2015 Gösterim: 1.957 Cevap: 1
LaSalle - avatarı
LaSalle
Ziyaretçi
7 Nisan 2011       Mesaj #1
LaSalle - avatarı
Ziyaretçi
Trol -lü
isim, denizcilik İngilizce trawl
Sponsorlu Bağlantılar

Teknelerle suyun dibinde sürüklenerek çekilen, huni biçiminde geniş ağızlı balık ağı.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Ağustos 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TROL a. Balıkç.
1. SÜRÜTME" AĞI'nın eşanlamlısı.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Trol kapısı - KAPI. || Trol mataforası, trol teknesinin güvertesine yerleştirilen ve trol ağının atılıp çekilmesini sağlayan çelik halatlardan birinin geçtiği bir çarka desteklik eden, ters U biçiminde-düzenek. (Her tekneye biri önde biri arkada olmak üzere iki trol mataforası yerleştirilir. Trol mataforası, ağın denizden çıkarılmasını ve boşaltılmasını sağlar.) || Trol teknesi, bir sürütme ağı ya da ortasu trolü çeken balıkçı teknesi. (Bk. ansikl. böl.) || Ortasu trolü, ortasulardaki avları (uskumru, ringabalığı, sardalya vb.) yaMamak için kullanılan, sürütme ağından daha geniş ağızlı (düşey durur) ağ. (Ortasu trolünde, özel biçimli, ıraksak kapılar kullanılır ve üst yakaya cam ya da çelik küreler eklenerek ağın daha iyi yüzmesi sağlanır.)

—ANSİKL. Makineli trol tekneleri, günümüzde, hemen bütün ülkelerde yelkenli trol teknelerinin yerini almıştır; çünkü bu gemiler avlanmak için gidilen alanları genişletmekte, uzaklara gitme ve avlanan kapalı ortasu trolünü balığı pazarlama limanına hızla getirme çeken tekne olanağı vermektedir, ingilizler’in yaptığı ilk buharlı trol tekneleri yandan çarklı römorkörlerdi ve 1885’e doğru trol teknesi haline getirilerek kullanılmaya başlandı, ilk buharlı trol teknesi 1890'da Hull'de denize indirildi, iki dünya savaşı arasında iç patlamalı motorlar buharlı gemilerin yerini almaya başladı ve günümüzde bütün balıkçı gemilerinde bunlar kullanılmaktadır. Trol teknelerinin boyu, uyguladıkları avın cinsine bağlı olarak değişir. Örneğin Nevvfoundland'da morina avlayanların boyu 60-90 m'dir; buna karşılık taze balık pazarlama amacıyla kullanılanların boyu 16 -55 m arasında değişir. Yandan ağ atan trol teknelerinin yerine genellikle ağı arkadan atan (bir eğik düzlem ve ağ atıp çekmeyi kolaylaştıran bir trol amamotrası sayesinde), pupadan toplayan ve atan tekneler kullanılmaya başlanmıştır.
Donduruculu trol tekneleri, avlanan balıkları denizde dondurabilecek biçimde donatılmış gemilerdir ve açık deniz balıkçılığı yapan ülkelerde giderek yaygınlaşmaktadır; dondurulan balıkların tonajı düzenli olarak artmaktadır ve balıkları daha nitelikli saklayabilmek için denizde dondurma işlemi giderek yaygınlaşmaktadır.
Donduruculu trol teknelerinden boyu 90 m'yi geçenler, yirmi dört saatte 100 t'dan fazla balığı dondurabilir.

Kaynak: Büyük Larousse