Arama

Lâhik Nedir?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 2 Şubat 2016 Gösterim: 1.401 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
11 Nisan 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Lâhik
MsXLabs.org & İslam Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Namaza imamla beraber başladı­ğı halde kendisine uyku, gaflet veya cemaatin kalabalıklığından dolayı bir zorluk gelmesi veya abdestinin bozul­ması nedeniyle namazı imamla bera­ber bitiremeyene lâhik denir.
Böyle bir kimse imamla kılamadı­ğı rekâtları tek başına kılarken, bir şey okuyamaz, imama uymuş kimse gibi namazını okumadan tamamlar. Fakat uyulması gere­ken daha başka incelikler de olduğun­dan, herkesin bunları yerine getireme­yeceği düşünülmüş ve en iyi lâhik imama uyup da eksik bıraktığı nama­zı yeni baştan (tek başına namaz kı­lan biri gibi okuyarak) kılmalıdır den­miştir.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
LAHİK sıf. (ar. lâbik). Esk.
1. Ulaşan, yetişen.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Eklenen.
3. Halen görev yapan; şimdiki, yeni: Nazırı lahik (şimdiki bakan). Vali-i lahik (yeni vali).

—İsi. Namaza imamla birlikte başladığı halde, herhangi bir nedenle namazın tamamını ya da bir bölümünü imamla kılamayan kişi. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. imama uyarak namaz kılmakta olan biri, uyuklama, bayılma, aptes bozulması, cemaatin sıkışıklığı gibi nedenlerle namaza ara vermek zorunda kaldığında, imam henüz namazı tamamlamamışsa, eksikliğini giderdikten, örneğin aptesi bozulmuşsa aptesini tazeledikten sonra hemen imama uyar ve hiç ara vermemiş gibi imamla birlikte namazını kılar; imam selam verdikten sonra, namazın ara verdiği bölümünü, imamla kılıyormuş gibi tamamlar. Eğer lahik, ara verdiği bölümü imam namazı bitirmeden tamamlama olanağına sahipse, önce bu bölümü kılar, sonra imama uyar. Her lahikin, bu kuralları bilip uygulaması zor olduğundan, fıkıh bilginleri, bu şekilde yarıda kesilen namazların yeni baştan kılınmasının daha uygun olacağı görüşünde birleşirler.

Kaynak: Büyük Larousse