Arama

Nalın Nedir?

Güncelleme: 25 Aralık 2015 Gösterim: 1.892 Cevap: 3
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
17 Mayıs 2011       Mesaj #1
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
Nalın
TDK,Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

nalın
isim Arapça na¤leyn

Takunya:
"Çarşı hamamlarındaki nalınlar da boy boymuş."- S. Birsel.

Birleşik Sözler
  • natır nalını

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
20 Temmuz 2013       Mesaj #2
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Nalın
MsXLabs.org & MORPA Genel KültürAnsiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Genellikle hamam ve ıslak yerlerde giyilen, ayağa meşin ya da lastik bir bantla geçirilen dört-beş parmak yüksekliğinde bir tür tahta ayakkabı. Değerli nalınlar şimşir ya da abanoz ağacından yapılır, sedef ve mercan kakmalar, gümüş işlemeler, oyma ve kabartmalarla süslenirdi. Eski Osmanlı yaşamında olduğu gibi Osmanlı sanatında da nalın önemli bir yer tutar. Kimi nalınların üstüne beyitler yazıldığı bile olurdu.

Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
28 Temmuz 2013       Mesaj #3
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Nalın Nedir?
MsXLabs.org

Hamam gibi tabanı ıslak olan yerlerde kullanılan, üstü tasmalı, tabanı yüksek, ağaçtan bir çeşit takunya
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Aralık 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NALIN a (ar nal'ın ikili çoğulu naleyn, ayakkabıdan). Çeşitli dönemlerde ve uygarlıklarda kullanılan ve ayağa değişik biçimlerde kayışla tutturulan, kimileri süsle- meli ya da kakmalı, yerden yüksekliği 10, 20, hatta 30 cm'yi bulabilen tahta parçası.

—ANSİKL. Nalın genellikle şimşir, abanoz vb. sert dokulu ağaçlardan, tek parça halinde oyularak yapılırdı. Altı İki ayaklı bir köprüyü andırır, özellikle eski hamam nalınlarında alt kısım dar ve uzun bir balta biçiminde oyulurdu. Üzeri sedef, mercan kakmalı, ayna kırıkları ya da gümüş tellerle bezeli olanları da vardı. Bazen ağaç kısmının uygun bir yerinde ait olduğu hamamı belirleyen bir beyit yazılı olurdu. Tasması köseleden ya da kadife vb. kumaşlardan yapılırdı. Sırma, sim, inci vb. malzemeyle işlenmiş olanları da vardı. Özellikle XIX. yy.'da İstanbul'da yapılan sırma ve inci işlemeli nalınlar ünlüydü.
Hamamlarda, çalışanlarla müşterilerin nalınları farklı olurdu. Berber çıraklarının da çıplak ayak üzerine nalın giymeleri zorunluluğu vardı. Nalın, yalnızca ıslak zeminlerde giyilir, bununla dışarı çıkılmazdı.
Zaman içinde nalının yerini kullanımı daha kolay olan ve her türlü ağaçtan yapılabilen takunya aldı. Bugün çeşitli tekniklerle bezenmiş eski nalın örnekleri, başta Etnografya müzeleri olmak üzere çeşitli müzelerde sergilenmektedir.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

8 Mart 2010 / BrookLyn Rüya Tabirleri