Arama

Nasır Nedir?

Güncelleme: 26 Aralık 2015 Gösterim: 1.498 Cevap: 1
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
20 Mayıs 2011       Mesaj #1
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
nasır
TDK,Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

nasır
isim Arapça n¥s°r

En çok el ve ayağın sürekli sürtünmelere uğrayan noktalarında üst derinin kalınlaşması ve sertleşmesiyle oluşmuş deri:
"Ellerinde nasır, yüzlerinde nur / Yarına ümitle yürüyenlere / Bir selam uçuralım"- O. V. Kanık.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • nasır bağlamak (veya tutmak)
  • nasırına basmak
Birleşik Sözler
  • nasır yakısı

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Aralık 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NASIR a. (ar. nasır).
1. Derideki boynuzsu tabakanın kalınlaşmasıyla ayakta ve elde meydana gelen sertlik. (Bk. ansikl. böl.).
Sponsorlu Bağlantılar
2. Nasır bağlamak, nasır tutmak, nasır oluşmak; duygusuzlaşmak, vurdumduymaz, aldırışsız olmak: Onun yüzü nasır bağlamıştır, utanma nedir, bilmez. || (Birinin) nasırına basmak, en duyarlıklı olduğu noktaya dokunmak, değinmek.

—Ted. Nasır bıçağı, küçük ve büyük nasırları kesmeye yarayan ve ağzı hafifçe kıvrık olan kesici aygıt. || Nasır ilacı, ayaktaki nasırları sökmek için kullanılan madde.

—Vet. Koşum takımının herhangi bir parçasının uzun süre basınç yapması yüzünden deride bazı noktaların ölmesi ya da kuru kangren olması. || Nal nasırı, atın anormal yatış biçiminde, nalın arka ucunun örselenmesi yüzünden dirseğin ucunda ve arkasında oluşan yumuşak ur. (Bk. ansikl. böl.)

—Zool. Omurgalılarda, mekanik sürtünme etkisinde kalan kesimlerde keratin birikmesi sonucu katılaşmış deri bölgesi. (Kurbağalardaki nasırlar tutunmaya yardımcı olur; develerin nasırlarıysa ayaklarda ve göğüs altındaki kesimde gelişir; Eski dünya maymunlarınınsa kıçlarında nasır vardır.)

—ANSİKL. Patol. Vücudun herhangi bir bölgesinde üstderideki keratinin bol miktarda üremesinden oluşan nasırlarda iki çeşit ayırt edilir: köksüz ve köklü nasırlar. Köksüz nasırlara çoğunlukla, topuklarda, ayak başparmağında (birinci tarakkemiğiyle yaptığı eklem düzeyinde iç tarafta), damaların ve döşemecilerin dizkapaklarında ve nihayet tüm ağır iş görenlerin el ayalarında rastlanır. Köksüz nasırlar, merkezlerinde bir kabarıklık olmaması ve nadiren ağrılı olmalarıyla adi köklü nasırlardan ayrılırlar. Mikroplanan bu nasırlarda apseler oluşabilir.
Köklü nasırlara, ayak parmaklarında rastlanır. Üstderide kalınlaşan boynuzsu tabaka, Malpighi tabakasına dalarak altderi içinde ilerler ve nasırın kökünü oluşturur. Çok sıkı ayakkabı giyilince deri sıkışır ve nasır ağrır; bu yüzden nasırın çıkarılması gerekir.

—Vet. At ayaklarını bükerek yattığı zaman nalın arka ucu dirseğe çarpar. Bu durum sürekli olarak yinelenirse elma büyüklüğünde, kistik ya da içi dolu yuvarlak bir ur meydana gelir. Bunun ponksiyonla tedavisi güçtür. Çoğu zaman, nalın ucunu törpüleyerek yuvarlaklaştırmak gerekir.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

31 Temmuz 2013 / _VICTORY_ Coğrafya
8 Mart 2010 / BrookLyn Rüya Tabirleri
29 Mayıs 2015 / ahmetseydi Sanat tr
2 Haziran 2015 / Jumong Siyaset ww