Arama

Tazı Nedir?

Güncelleme: 27 Temmuz 2015 Gösterim: 11.055 Cevap: 1
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
24 Mayıs 2011       Mesaj #1
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
tazı
TDK,Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

tazı
isim, hayvan bilimi Farsça t¥z³

Genellikle tavşan avında kullanılan, uzun bacaklı, çekik karınlı, çok çevik bir tür köpek (Canis familiaris grajus hibernicus):
"Bir anda toparlanıp öyle bir kaçıştılar ki arkalarından tazı koşturulsa yetişemezdi."- N. F. Kısakürek.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • tazı gibi
  • tazı o tazı ama çulu değişmiş
  • tazıya dönmek

tazi resimleri

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Temmuz 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TAZI a.
1. ince uzun gövdeli, çok hızlı koşucu köpek tipi. (Bk. ansikl. böl.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Tazı gibi, çok zayıf, ince kemikli ya da çok hızlı koşan, çevik kimse için söylenir. || Tazıya dönmek, çok zayıflamak, || Tazı o tazı ama çulu değişmiş, bilinen, tanınan bir kimsenin iş başına geçmesi ya da kılık kıyafetim düzeltmesiyle tanınmayacak hale gelmesi durumunda söylenir.

—Hayvc. Tazı karınlı, bir hayvandan söz edilirken, karnı tazıda olduğu gibi yüksek olmak. (Bu yapısal durum, köpekte üremeye zararlıdır,)

—ANSİKL. Tazılar yüksek boylu, ince uzun gövdeli, uzunca başlı, uzun burunlu, dar ve çekik karınlı köpeklerdir. Kasları oldukça güçlüdür.
Kimine göre çağdaş tazıların çoğunun ortak kökeni Doğu’dur. Baron gibi düşünen kimilerine göre tazılar çok değişik kökenlidir, sonradan baş ve gövde uzayarak şimdiki biçimi almıştır. Örneğin rus tazısı epanyölden türemiştir, onun uzun gövdeli biçimidir; düz kısa kıllı tazılar (İngiliz tazısı gibi) düz kısa kıllı köpeklerden, Iran tazısı (sert kıllı) grifon gibi sert kıllı bir köpekten türemiş olabilir.
Pek çok tazı ırkı arasında belli başlı olanlar şöyle sıralanabilir: tazıların en hızlısı olan ve canlı tavşan peşinde "koşu" köpeği olarak ya da mekanik tavşan ardında “yarış" köpeği olarak kullanılan İngiliz tazısı (greyhound); kısa düz kıllı arap tazısı (slugi); uzun ve yumuşak kıllı rus tazısı (barzoy); İskoç tazısı (deerhound); uzun ve yumuşak kıllı afgan tazısı; çok hızlı koşan İran tazısı (saluki); daha küçük ölçüde her bakımdan İngiliz tazısını andıran İtalyan tazısı (levron); ufak boy İngiliz tazısı (vvhippet).

Kaynak: Büyük Larousse