Arama

Dominyon Nedir?

Güncelleme: 22 Haziran 2013 Gösterim: 2.137 Cevap: 2
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
25 Haziran 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Dominyon
Sponsorlu Bağlantılar

İngiliz Uluslar Topluluğu (Commonwealth) üyesi bağımsız ülkelere verilen ad.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra bu sözcük yerine daha çok "İngiliz Uluslar Topluluğu Üyesi" ya da "Commonwealth Devleti" kullanılmaktadır. Önceleri İngiliz egemenliği altındaki tüm bölgelere bu ad veriliyordu. İngiliz hükümdarı da, "Denizaşırı Britanya Dominyonları Kralı ya da Kraliçesi" unvanını taşıyordu. 1867'de Kanada, 1900'de Avustralya Federasyonu ve Yeni Zelanda özerk hükümetlere kavuşunca, "özerk dominyon" kavramı doğdu ve giderek dominyon sözcüğü yalnız bunlar için kullanılmaya başlandı. Daha sonra bu devletler bağımsızlığa kavuşunca da, 1931 Westminster Statüsü ile "egemen, kendi istekleriyle Commonwealth'a girmiş ve istedikleri zaman çıkabilecek, hak bakımından birbirine eşit devletler" olarak tanımlandılar.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
21 Haziran 2013       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Dominyon Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
Dominyon, eskiden Britanya İmparatorluğu'na ya da Commonwealth'e bağlı ülkeleri belirten terim.
Bu devletler (Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Afrika Birliği, İrlanda ve Newfoundland), yasal açıdan özerk olmakla ve dış işlerinin yönetimini kendileri üstlenmekle birlikte, Büyük Britanya imparatorunu hükümdar olarak kabul ediyorlardı. Dominyon teriminin yerine 1947'den sonra, "Commonwealth üyesi" (ya da devleti) terimi kullanılmaya başlandı.

Vikipedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
22 Haziran 2013       Mesaj #3
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Dominyon Nedir?

DOMİNYON, eskiden Büyük Britanya imparatorluk tacına bağlı olan ancak kendilerine bağımsızlık tanınan ingiliz sömürgeleri. II. Elizabeth dönemide bu deyim kaldırılmış; Dominyonlar önce iç yönetimlerinde, sonra uluslararası sistem içinde bağımsızlık kazanmıştır.
12 Aralık 1931 anlaşması ile; Kanada, Güney Afrika, Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkelerin ingiltere’ye olan bağımlılıkları formaliteden ibaret kaldı.
II. Dünya Savaşı’ndan sonra diğer sömürgelerin de bağımsız olması nedeniyle Commonwealts (ingiliz Uluslar Topluluğu) kuruldu ve ingiltere Dominyon statüsünü kaldırıp, eski sömürgeleriyle ilişkisini Commonwealth içinde sürdürdü.

Büyük Ansiklopedi