Arama

Gözlem Nedir?

Güncelleme: 13 Eylül 2011 Gösterim: 5.734 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Eylül 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

gözlem
Sponsorlu Bağlantılar
İsim


İngilizce: observation

1. Bir nesnenin, olayın veya bir gerçeğin, niteliklerinin bilinmesi amacıyla, dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi, müşahede: "Onun romanları düş gücüne değil, gözlem gücüne dayanır." -S. Birsel.
2. İnceleme sonucu elde edilen değer, müşahede.
3. Gök bilimi: Bir gök cismini, bir gök olayını çıplak gözle veya bir araç yardımıyla izleyerek görülen değerleri tespit etme işlemi, rasat: Gök bilimci gözlemle, kimya bilgini ise deneyle gerçeğe varmaya çalışır.
4. Edebiyat: Bir yazı veya eseri yazmaya başlamadan önce konusuyla ilgili gerekli bilgi, deney, inceleme ve araştırma yapma işi.
5. Felsefe: Çeşitli araç ve gereçlerin yardımıyla olayların sebeplerini bilmek için uygulanan bilimsel yöntem.

Bir nesne ya da bir olayın, niteliklerini bilmek amacıyla dikkatli ve yöntemli olarak gözle incelenmesi; müşahede. Sanatın bir yansıtma olduğunu savunanlar için gözlem, sanat yapıtında kullanılacak malzemenin sağlanmasında başvurulabilecek tek yoldur. İlk gerçekçiler gözleme dayanmayı, sanatçının gözlediklerini anlatmasını ilke edinmişlerdi. Doğalcılar gözlemle deneyin birlikteliğini savundular. Toplumcu gerçekçilerse salt gözleneni anlatmanın yetmeyeceğini, onu sınıfsal bir bakış açısıyla kavramak gerektiğini öne sürdüler. Gözlem, gözlenen şeye göre iki türe ayrılmıştır. Doğayı, nesneleri, kısaca dış gerçekliği gözlemeye dış gözlem; insanın iç dünyasını, gerçekliğin insan bilincine ve duygularına yansıyışını kendinden yola çıkarak gözlemeye de iç gözlem denilmektedir. Sanatçının tutumu birincide nesnel (objektif), ikincide özneldir (sübjektif).

TDK
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

11 Ağustos 2015 / nötrino Uzay Bilimleri
27 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap