Arama

Eyer Nedir?

Güncelleme: 18 Temmuz 2012 Gösterim: 2.117 Cevap: 1
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
22 Eylül 2011       Mesaj #1
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar
Eyer

Birçok binek hayvanının sırtına konan ve binicinin rahat oturmasını sağlayan oturmalık. Eyer genellikle eyer kaltağı ve eyer kaşı denilen iki parçadan oluşur. Ayrıca köseleden yapılmış ve tepindirik denilen iki eteği vardır. Eyer kaltağı, tahta eyer iskeletinin meşin, kösele ya da kalın ve dayanıklı bir kumaşla kaplanıp kıtıkla beslenmesiyle meydana gelir. Tarihte eyere ilk olarak Bizans ve Roma ordularında rastlanır.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
18 Temmuz 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Eyer
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


800px Selle2


Eyer, binek hayvanlarının sırtına konulan, binek hayvanına binebilmek ve üzerinde oturabilmek ya da yük taşıyabilmek için kullanılan araç.
Eyer, eyer kaşı ve eyer kaltağı adında iki ana parçadan oluşmaktadır. Eyeri destekleyen bazı parçalarla pekiştirilen eyer takımı hem binek hayvanının rahatı ve sağlığı hem de binicinin rahatı ve sağlığı açısından gerekli pek çok parçadan oluşmaktadır. Bir eyer takımı; eyer, eyer altı kapitone, üzengi demiri, üzengi kayışı, burunsalıklı başlık, kantarma ağız demiri ve kolandan oluşmaktadır.
Eyer hayvanın sırtına yerleştirilmeden önce keçe ya da pamuktan üretilmiş belleme en alta konulur. Üzerine eyer yerleştirilerek kolan ile hayvanın gövdesine sabitlenir.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

7 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük