Arama

Komplikasyon Nedir?

Güncelleme: 4 Mayıs 2012 Gösterim: 1.910 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
4 Mayıs 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Komplikasyon
TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

isim, tıp (***) Fransızca complication

1 . (isim, tıp) Karmaşıklık
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Dark_Blue1990 - avatarı
Dark_Blue1990
Ziyaretçi
4 Mayıs 2012       Mesaj #2
Dark_Blue1990 - avatarı
Ziyaretçi
Komplikasyon Nedir?
komplikasyon : fransızca complication (karmaşık, karışık hâle getirme). bu kelime için kurulumuz genel anlamda karışıklık sözünü karşılık olarak önermiştir. örnek: bm genel sekreterliği türkiye'nin isteğine, bölgedeki ülkelerin asker göndermesinin barış gücü'nün tarafsızlığını bozabileceği ve karışıklık yaratabileceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.
kelimenin tıptaki kullanımı için kurulumuz, yan etki sözünü önermişti. ancak harran üniversitesi tıp fakültesi kbb hastalıkları anabilim dalında öğretim üyesi olarak görev yapan yrd. doç. dr. m. akif kılıç'tan aldığımız mektupta "yan etki" sözünün side effect'in karşılığı olduğu, komplikasyon kelimesine karşılık olarak "istenmeyen durum" sözünün daha uygun düşeceği belirtilmiştir. bunun yanı sıra trakya üniversitesi anestezi ve reanimasyon anabilim dalında araştırma görevlisi olarak çalışan dr.mustafa muhittin'den aldığımız mektupta da komplikasyon kelimesinin karşılığında "karmaşa" sözünün yaygın olarak kullanıldığı ifade edilmektedir. sayın kılıç ve sayın muhittin'in önerileri doğrultusunda komplikasyon kelimesinin tıptaki kullanımı için teklif edilen karşılıklar: karmaşa ve istenmeyen durum. örnek: peptik ülserin karmaşası (istenmeyen durumu) kanamadır.
Sponsorlu Bağlantılar
komplike : fransızca compliqué (ögelerin veya gerekli işlemlerin sayısının çokluğu, çeşitliliği yüzünden anlaşılması, yapılması güç olan şey). kurulumuz bu kelime için karışık sözünün uygun bir karşılık olduğunda birleşmiştir. örnek: olay o kadar hızlı gelişti ki karışık ve içinden çıkılmaz bir hâl aldı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.