Arama

Kafein Nedir?

Güncelleme: 4 Mart 2016 Gösterim: 1.182 Cevap: 1
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
7 Temmuz 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kafein
TDK & MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

isim Kahve ve çayda bulunan, hekimlikte kullanılan, kasları, sinirleri uyarıcı, mide salgısını ve metabolik hızı artırıcı etki yapan bir madde.

Kahveden elde edilen ve kimyasal adı trimetil ksantin (C8H8N4-O2) olan bir alkaloit. Çay yaprağında, kakaoda ve kolada bulunur. Ergime noktası 238°C'tır. Merkezî sinir sistemine etki eder. Esas olarak bilinçli zihinsel fonksiyonları etkiler. Düşünceyi daha canlı kılar. Motor faaliyeti artıran uyaranlara gösterilen tepki zamanının azalmasına neden olur. Örneğin, bir daktilografın daha az hatayla yazmasını sağlar. Kafein, kas yorgunluğunu azaltarak iş yapma yeteneğini artırır; ancak çok enerji harcandığından, etkisi geçince yorgunluk hissedilir. Kalp atışlarını, kan basıncını ve gastrik asit salgısını artırır. Uykusuzluk, mide rahatsızlığı ve kabızlık da yapar. İdrar yollarının daha fazla çalışmasına yol açar. Aspirinle birlikte, baş ağrısına ve çeşitli ağrılara karşı kullanılır.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
In science we trust.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
4 Mart 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
KAFEİN Fr. caféine
MsXLabs.org & TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

1. Kahve ve çayda bulunan, hekimlikte kullanılan, kasları, sinirleri uyarıcı, mide salgısını ve metabolik hızı artırıcı etki yapan bir madde.
2. Kahve taneleri ve çay yapraklarında bulunan, merkezî sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkisi olan, cAMP’yi 5'-AMP hâline dönüştüren, fosfodiesteraz aktivitesini engelleyen bir purin alkaloit (1,3,7 trimetilksantin).
3. Formülü C8H10O2N4.H2O olan , kahvede (1 çay fincanında yaklaşık 100 mg), çayda ve kola tohumunda bulunan bir diüretik madde.
4. Kahve taneleri ve çay yapraklarında bulunan, merkezî sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkisi olan, fosfodiesteraz aktivitesini engelleyen bir pürin alkaloit.
5. Coffea arabica, C. liberica, c. canephora bitkilerinin kavrulmuş ve öğütülmüş tohumlarından elde edilen metilksantin türevi, merkezî sinir sistemi uyarıcısı olan bir ilaç.


Benzer Konular

 Kafein
16 Ekim 2008 / PocahontaS Taslak Konular