TEKRAR a. (ar. kerr'den tekrâı).
1. Aynı eylemin yinelenmesi; aynı olgunun yeniden görülmesi: Bu uyuşmazlık, birkaç yıl öncekinin tekrarından başka bir şey değildir. Bir hatanın tekran.
2. Bir yazıda, bir konuşmada aynı düşünceyi, aynı sözcüğü birçok kez söylemek eylemi; yineleme: Yazarken tekrardan kaçınmak gerekir.
3. Tekrar etmek, tekrarlamak, yinelemek.
—Esk. Tekrar ale-t-tekrar, defalarca. || Be -tekrar, yeniden, bir daha.
—Ask. Silahlı hareket eğitiminde, zamanında gerçekleştirilmeyen bir hareketi yineletmek için verilen komut.
—Denize. Tekrar flaması, BEDEL flaması’nın eşanlamlısı.
—Ed Bir sözün, aynı cümle ya da paragraf içinde gereği olmadığı halde ve anlatımı sakatlayacak ölçüde sık kullanılmasına verilen ad. Eskilerce kesret i tekrar biçiminde adlandırılmıştır. Tekrar, bir yazı kusuru sayılır. Örn. Hüsni tâbir verir mâniye hüsni diğer Şevketi hüsne çok imdâdı olur üslûbun (Nâbi). || Anlamı kuvvetlendirmek, anlatılmak istenen şeyi etkili, sürekli ilgi çekici bir biçimde vermek için seslerin, birtakım hecelerin, sözcüklerin aynen ya da bazı değişiklikler içinde sıralanması. Tekrarlar büyük ölçüde ikilemelerin kurulmasına yarar. Tekrarlarla sözcükler arasında ve çeşitli sözcük grupları içinde bir ses ve söz benzerliği kurulur. Atasözleri, deyimler, bilmeceler, tekerlemelerde tekrarlara sık sık başvurulur. Halk edebiyatı örneklerinde ise tekrarlar, kafiyeler ve çeşitli aliterasyonlar biçiminde kendini gösterir.
—Güz. sant. Bir yapıtın, sanatçının kendisi tarafından ya da onun yönetiminde gerçekleştirilen kopyası ya da aslının benzeri.
—Matbaac. Dizgi sırasında, metnin bir harfini, bir sözcüğünü ya da bir bölümünü yineleme biçiminde yapılan tipografi yanlışı. || Tekrar etmek, bir harfi, bir sözcüğü, bir satırı, yanlışlıkla yinelemek.
—Müz. Bir parçanın ya da bir bölümünün yinelenmesi, bu parçanın kendisi. (Tekrara konu olan parça, üst üste iki noktayı izleyen iki kesintisiz çift ölçü çizgisiyle çerçevelenir.)
—Tekst. Desen tekran, armür kartonlarının, dokuma sırasında makine üzerinde dönerek deseni kumaş üzerinde tekrar etmesi.
♦ be.
1. Bir kez daha, yine yeniden: Çalışmalar sonbaharda tekrar başlatılacak Bu film tekrar gösteriliyor. Tekrar gitmeniz gerekecek. Tekrar oku, belki o zaman anlarsın.
2. Tekrar tekrar, üst üste, defalarca: Sizi tekrar telefonla aradım, yoktunuz. Tekrar tekrar tembihledim, dilerim unutmaz.
Kaynak: Büyük Larousse