Arama

Kundaklama Nedir?

Güncelleme: 25 Haziran 2013 Gösterim: 1.653 Cevap: 1
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
23 Haziran 2013       Mesaj #1
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Kundaklama Nedir?
MsXLabs & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Kundaklama veya kundakçılık; kötü amaçlarla herhangi bir malı, binayı veya araziyi ateşe verme. Kundakçılık kasıtlı ve kötü amaçlı olması yönüyle kazara meydana gelen yangınlardan ayrılır ve pek çok ülkenin yasalarına göre suçtur. Genellikle en ağır cezalar, can kaybı ile sonuçlanan olaylarda verilir.
Kundakçılık kavramı Türkçeye Rumca bez anlamındaki kundak sözcüğünden türeyen, "yağlı bez ile tutuşturmak" anlamındaki "kundak sokmak" deyimi yoluyla girmiştir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
25 Haziran 2013       Mesaj #2
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Kundaklama Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
Kundaklama, kendisine, başkasına ya da kamuya ait taşınır ya da taşınmaz bir malı kötü niyetle ve kasıtlı olarak ateşe verme. Malın yanı sıra insan yaşamını da tehlikeye sokan bir eylem niteliğini taşır. Birçok ülkede kundaklamanın ölüme yol açması durumunda kundakçı, öldürme amacı güt­memiş olsa bile cinayet iddiasıyla suçlanır. Türk Ceza Kanunu bu eylem için ömür boyu hapis cezası öngörmüştür. Kundakla­ma kavramı geniş bir alam kapsadığı için kundaklamaya ilişkin yasal düzenlemelerde genellikle iki ya da daha çok dereceli bir sınıflamaya gidilir, İnsan yaşamı için tehlike doğuran kundaklama eylemleri için daha ağır cezalar öngörülür.
Ev, dükkân ya da fabrika gibi yerlerin yanı sıra araç, köprü ya da ağaçların ateşe ve­rilmesi de kundaklama sayılır. Almanya ve ABD’nin bazı eyaletlerinde, bir başka su­çun delillerini ortadan kaldırmaya yönelik kundaklamalar daha ağır cezalara çarptırı­lır. Doğrudan mala yönelik kundaklamalar için genellikle daha hafif cezalar öngörülür. Bir kişinin sigorta şirketini dolandırmak amacıyla taşınır ya da taşınmaz malını ateşe vermesi, kundaklamanın yeni bir türüne örnek oluşturur. Günümüzde yeni icat edi­len araçlarla yangına yol açma da ceza kapsamına alınmıştır.
Kaza ya da ihmal sonucunda ortaya çıkan bir yangın, kötü niyet yoksa kundaklama suçunu oluşturmaz. Bununla birlikte tedbir­sizce davranarak ve doğurabileceği sonuçla­n göz ardı ederek yangına yol açan bir kişi kundakçılıktan suçlu bulunabilir. Kundak­lamada kişiyi harekete geçiren nedenler genelde göz önüne alınmaz. Bununla birlik­te bazı durumlarda sanığın yangın çıkarmak için karşı konmaz bir istek duyması (piro- mani) bir savunma gerekçesi olarak öne sürülebilir. Bu durumda cezanın hafifletil­mesi yoluna gidilebilir.

Kaynak: