Arama

Manej Nedir?

Güncelleme: 4 Ocak 2016 Gösterim: 1.748 Cevap: 2
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
18 Ağustos 2013       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Manej
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Atların eğitildiği alan. Normal olarak boyutları 20x60 m.dir. Kışın çalışan kapalı manejlerin çevresi tahta duvarlı, zemini kum, talaş ve samanla kaplıdır. Yazları ise çimenle kaplı, ağaç parmaklıkla çevrili manejlerde çalışır. Belli noktalara konan aynalarla binicinin, kendi biniş şeklini ve atın duruşunu kontrol etmesi sağlanır.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
18 Ağustos 2013       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Manej
MsXLabs.org & TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

isim, spor Fransızca manège
1. isim, spor At eğitimi
2. Bu eğitimin yapıldığı yer
3. Binicilik gösterilerinin tümü

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Ocak 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MANEJ a. (fr. manöge). Bine.
1. Binicilik çalışmaları yapılan ya da dersleri verilen kapalı alan. (Arazi üzerinde yapılanlara açık manej adı verilir.) [Bk. ansikl. böl.]
2. Manej çalışması, binek atlarının terbiye edilmesi için ve seçilen dallara göre (dresaj, atlama gibi) yapılan çalışma. (Manejde yapılacak çalışmalar antrenör ya da öğretmenler tarafından önceden sağlanan sistem ve biçimler üzerinde yapılır.) || Manej hareketleri, manej alanında at terbiyesi ya da engel atlama için ata yaptırılan hareketler. (Yüksek binicilik hareketleri için çalışan bir binici, manej çalışmalarında atın yumuşak ve itaatkâr olmasını bekler Ayrıca yaptırılacak hareketlerin son derece yumuşak ve güzel olması için çaba gösterir.) || Manej hocası, bir binicilik manej ya da tesisinde binicileri çalıştıran ve yetiştiren öğretmen.

—Koregr. Sahnenin ya da çalışma stüdyosunun çevresinde, pointe ya da demipointe pozisyonunda hızlı adımları zincirleyerekfdöboulö, piquö, dönerek küçük jetd) ya da sıçrayarak (büyük jetö, makas) yapılan dairesel gezinti. (Manej, bir egzersiz olabildiği gibi, bir çeşitleme ya da coda'yla da sona erebilir.)

—ANSİKL. Bine. Çok eskiden beri bilindiği söylenmekle beraber klasik binicilik maneji, önce Rönesans döneminde İtalya'da, sonra Fransa'da görülmüştür. Genel olarak 20x60 m, 40x80 m boyutlarında olan kapalı manejler daha sonraları değişik boyutlarda da yapılmıştır (kısa manejler, 15x30 m). Kapalı manej ya da açık manejlerde çalışan binicilerin manej duvarlarına dizlerinin çarpmaması ve atın saptanan kulvarların dışına çıkmamaları için yol kenarlarına değişik boylarda üstleri teuçukla kaplı tahta ya da demirden koruyucu parmaklıklar konur. Duvarların belli yüksekliğe kadar ağaç doğramayla ve içe eğik biçimde kaplanması gereklidir.
Manejlerin zeminleri, yerlerine göre üzeri kum, çeltik, turba ya da talaşla örtülü sıkıştırılmış topraktır. Açık manejlere, özellikle de yarışma manejlerine çim zemin yapılır. Bir bölümüne seyirci tribünleri eklemek de yararlı olur.

Kaynak: Büyük Larousse