Arama

Q Nedir?

Güncelleme: 14 Haziran 2015 Gösterim: 739 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Q a.
1. Kimi abecelerde P ile R arasında bulunan harf.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Kapantılı titreşimsiz ünsüz.

—ANSİKL. ibranice q harfinin adı kof, "maymun” anlamına gelir, ilk yunan abecelerinde bu harf u,o, kimi zaman da e önündeki k'yi yazmak için kullanıldı, ancak sonradan kappa ile aynı işlevi gördüğü için bırakıldı. Latinler ise ardından u gelen dudaksıl damaksılı (kw) yazmak için kullandılar. q Ölçbil. Kental'in simgesi.

—Genet. Kromozomun uzun kolunu gösterir.

—Q Elekt. Elektrik yükünü belirtir.

—Elektrotekn. Tepkin gücü belirtir.,

—Elektrotekn. ve Telekom. Bir devrenin, bir reaktansın nitelik (ya da iyilik) çarpanını belirtir.

—Ölçbil. Ekonomi biliminde kullanılan ve 40 milyar ton iyi cins kömürün yanmasıyla elde edilen enerji miktarına eşdeğer olan enerji miktarı birimi, (1 Q =1018BTU.)

—Patol. ve Vet. Q humması, bir riketsiya- dan (Coxiella burneti) ileri gelen riketsi- yoz.’ (Koyunda ve keçide düşüklere ve bronkopnömoniye neden olur. Öteki hayvan türlerinde hastalık belirti vermez. Hastalık insan ya da hayvanla doğrudan doğruya temasla yahut kene ısırması ile geçer.) [Eşanl. QUEENSLAND HUMMASI ]

—Termodin. Isı miktarını gösterir. (D Arit. Oransal sayıların kümesinin ya da bağıl tamsayıların Z halkasının kesirler cisminin simgesi. (nun elemanları, bir bağıl a sayısının, sıfır olmayan bir b bağıl tamsayısına bölümüne eşit sayılardır, bunlar JL kesirsel gösterişleriyle yazılır.)

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.