Arama

Abraş Nedir?

Güncelleme: 16 Haziran 2015 Gösterim: 708 Cevap: 0
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
16 Haziran 2015       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
MsXLabs & Büyük L.

Sponsorlu Bağlantılar
ABRAŞ ya da EBRAS sıf. ve a. (ar. eb- raş'tan). Cüzam hastalığına tutulmuş kimse için kullanılır.
— Dilbil. Aslı ebras olan sözcüğün arap- çadan yapılan çevirilerde genellikle abraşla karşılandığı görülür.
— Din. Kuran'da İsa’nın bu hastalığı bir mucizeyle iyileştirdiği anlatılır: "Sen iznimle, çamuru kuş biçimine sokmuş, ona üf- lemiştin de, iznimle kuş olmuştu; abraşı, anadan doğma körü, iznimle iyi etmiştin.” (Maide suresi. 109-110)
ABRAŞ ya da EBREŞ sıf. ve a. (ar.eb- reş).1. Alaca renkli. — 2. Değişik renkte benekleri olan at için kullanılır: Abraş at. —3. Yörs. Çilli, çopur yüzlü, sarı saçlı, açık renk gözlü kimseler için söylenir.
— Tekst, ipliklerin boyanması ve mordan- lanmasındaki farklılıklar nedeniyle, dokumalarda çoğu kez enine şeritler biçiminde görülen renk değişikliği, açık ya da- koyu lekeler.|Çözgû ipliği abraşı, ipek kumaşlarda, dokuma sırasında belli miktarda çözgü ipliğinin solması ya da leken- lenmesinden kaynaklanan özür,
— Zootekn. Atın derisinde, özellikle başın ve bacakların alt kısmında, gözlerin ve cinsel organların çevresinde oluşan ve buralarda pembemsi ve tüysüz lekeler biçiminde görünen pigment yokluğu. (Bk. ansikl. böl.)
— ANSİKL. At için burun, kulak, çene gibi sıradan anatomik işaretlere göre abraş lekelerinin önemi büyüktür. Bunlar küçükse,ata abraş benekli; abraş yerlerin üzerinde koyu lekeler varsa, bunlara damar ve böylesi abraşa damarlı abraş denir.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ