Arama

Abruzzi Nedir?

Güncelleme: 16 Haziran 2015 Gösterim: 799 Cevap: 0
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
16 Haziran 2015       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
MsXLabs & Büyük L.

Sponsorlu Bağlantılar
ABRUZZİ a. Abruzzi bölgesinde konuşulan bir Güney İtalya lehçesi.

ABRUZZİ, Orta İtalya'da bölge. Aqui- la, Chieti, Pescara ve Teramo illerini kapsar ; 10 794 km2 ; 1 218 000 nüf (1990) Yönetim merkezi: Aquila. Bölge özellikle yükselmiş, kıvrılmış ve kırılmış kalkerlerden (sözgelimi Gran Sasso) oluşmuştur. Karst şekillerinin bulunduğu ve sık sık depremlerden etkilenen bu yer şekilleri geniş çöküntü alanlarını (Aquila, sulmo- na, Fucino gölü) çevreler. Dağların doğusunda alçak ve düz bir kıyıyla sınırlanan killi-kumlu tepeler uzanır, iklim oldukça serttir.
Abruzzi, yoksul, hatta kimi bakımlardan geri bir bölgedir. Gerek tarım, gerek hayvancılık gerilemektedir. Sanayi çok az gelişmiştir. Birkaç büyük sanayi tesisi de (Bussi'de, Vasto’da), bölge dışından gelen sermayeyle (Fiat) kurulmuştur. Otoyol yapımı, kıyıda ve Abruzzi Ulusal parkı’nda (1923’te oluşturulan 30 000 hektarlık bu parkın büyük bölümü Aqui- la Hindedir) turizmi geliştirmiştir. Dağlar, kıyıya ve kentlere yönelen göçler yüzünden tenhalaşmaktadır. Ama bu bölgede gerçek bir bölgesel merkezin olmayışı da sıkıntı yaratmaktadır.
ABRUZZİ(Luigi Amedeo Di SAVOİA,— dukası), İtalyan kâşif, dağcı ve denizci (Madrid 1873-Villagio Duca degli Abruzzi, İtalyan Somalisi, 1933). Savoia-Aosta dukasının oğlu. Alaska'da Saint Elias dağına (5489 m)ilk o tırmandı, sonra Cagni ile Kuzey Kutbu’na yaptığı bir gezi sırasında, Franz-Jozef takımadasını gezdi (1899-1900). Ruwenzori kütlesine gitti. 1906’da Marguerite doruğuna (5119 m) çıktı, sonra, Karakurum'daki Baltaro buzulunun yukarı havzasını dolaştı. K2'yi fethetmeyi amaçladı. “Abruzzi yamacı “m buldu, ama Brıde Peak’e (7654 m) yönelme zorunda kaldı ve doruğa 150 m. kala geri döndü (1909). Daha sonra, Osmanlı- Italyan savaşı'nda bir İtalyan filosuna komuta etti. Birinci Dünya savaşı sırasında, 1915 ten 1917'ye kadar Italyan deniz kuvvetleri başkomutanıydı. 1919'dan sonra Somali’nin sömürgeleştirilmesinde görev aldı.
ABS. a. (akrilonitrii bütadien ve stiren'- in baş harfleri). Çeşitli akrilonitrii, bütadien ve stiren terpolimerlerinin kısa gösterilişi.
— ANSİKL. ABS’ler termoplastik malzemelerdir ve gerek stiren-akrilonitril eşpo- limerlerini bütadien kökenli elastomerler- le karıştırarak, gerek polibütadiene stiren ve akrilonitrii aşılayarak elde edilir. Bu malzemelerin ısıl, mekanik ve elektriksel nitelikleri çok iyidir. Bununla birlikte temel özellikleri çarpmaya karşı gösterdikleri dirençtir. % 15 ile 35 oranında akrilonitrii içeren ABS'lerin başlıca kullanım alanlarını otomobil, telefon, boru ve elektrikli ev eşyaları sanayileri oluşturur. Son günlerde °/o 60'ın üstünde akrilonitrii içeren ABS'ler ambalaj alanında önemli bir gelişme göstermiştir.
ABS) Arabistan’da birçok kabilenin, kişinin, bir dağ ve bir ırmağın adı. Asıl Abs- lar, Necd'in en geniş vadisi olan Vadi- Rumme'nin orta bölümünde otururlardı. Komşu kabilelerle sık sık savaştılar. Bir at yarışında dürüst davranmayan Zübyani- ler ile savaşları,İslamlığın ilk yıllarına kadar sürdü. Ama bu savaşlarda çoğu kez yenildiler ve başka yerlere göç etmek zorunda kaldılar. Islamiyeti geç kabul eden Abslar, Peygamber’in ölümünden sonra, yalancı peygamber Tuleyha'ya katıldılar. Abslarâ, Muaviye ve Abdülmelık dönemlerinde de rastlanır. XIX. yy.'ın ilk yarısında el-Harra adasının karşısındaki Cebel Harsani bölgesinde yaşıyorlardı.


X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ