Arama

Yanmazlaştırma Nedir?

Güncelleme: 18 Haziran 2015 Gösterim: 719 Cevap: 2
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YANMAZLAŞTIRMA a. Kim. Bir maddenin tutuşkanlığını azaltmak amacıyla uygulanan işlem.

Sponsorlu Bağlantılar
—ANSİKL. Geleneksel malzemeler (odun, pamuk, kâğıt vb.) gibi çok sayıda plastik madde, yanmaya yakındır; bunlardan bazıları, özellikle polistiren ile polietilen, herhangi bir yanmazlaştırma işleminden geçirilmemişlerse çok kolay tutuşurlar. Yanmanın kendisinden kaynaklanan tehlikeye, ayrıca malzemelerden yayılan yoğun ve saydam olmayan dumanlar, zehirli gaz yayınımı, erimiş maddenin akması vb. gibi öteki etkileri de eklemek gerekir.
Tam bir yanmazlaştırma genellikle, yanma eğilimi azaltılmak istenen malzemeye, yanma önleyici ürünler denen bir ya da daha çok bileşiğin katılmasıyla sağlanır. Yanmazlaştırma amacıyla uygulanan yüzeysel işlemlerde, eşyaların yüzeyi ya tutuşmayan bir kaplamayla (lak, boya ya da vernik) kaplanır ya da ısı etkisi altında şişerek eşyanın yüzeyinde tutuşmayı geciktirici kalın bir kılıf oluşturan özel bir boyayla boyanır. Bu tür bir koruma kolayca sağlanabilir, ancak etkisi sınırlıdır; çünkü koruyucu engel bir kez aşıldığında ya da dağıldığında yanma başlayabilir.
Yanma önleyici ürünler plastik maddelere ya üretim aşamasında ya da bileşimlerine girecek maddelerin ayarlanması (yani dolgu maddeleri, plastikleştiriciler vb. ile karışımın hazırlanması) sırasında katılır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Haziran 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YANSIZLAŞMA a. Dilbil. Söz zincirinin kimi konumlarında, genellikle belirgin bir karşıtlığın ortadan kalkması.

Sponsorlu Bağlantılar
—ANSİKL. Dilbil. Yansızlaşma kavramı özellikle sesbilimde kullanılır. Karşıtlığın yansızlaştığı durumda üstsesbirim sözkonusudur. Yansızlaşma kavramı, sözdizim ve sözlük alanlarına da uygulanmıştır (üstsözlükbirim* kavramı).

Kaynak: Büyük Larousse

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Haziran 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YANVERME a. Bozuk para imalinde, madeni, para pervazını biçimlendirecek tarzda sıkıştırma. (Yanverme sırasında paranın kenarına yazı ya da motifler basılabilir.)

Kaynak: Büyük Larousse